Europa are nevoie de o bursa unica

Miercuri, 25 Octombrie 2006, ora 04:57
841 citiri

Este nevoie de o piata bursiera unica, la nivelul zonei euro, iar guvernele au dreptul sa ia parte la discutiile privind crearea unei astfel de platforme, a declarat ministrul italian al Finantelor, Tommaso Padoa-Schioppa, citat de Reuters."Respectam in totalitate independenta entitatilor private, dar consider ca, in acest caz, este vorba despre interesul public. Guvernele sunt indreptatite sa exercite o anumita influenta", a afirmat oficialul italian, dupa o intalnire cu ministrul german al Finantelor, Peer Steinbrueck.

Padoa-Schioppa a precizat ca, in urmatoarele saptamani, ar putea fi adoptate decizii strategice referitoare la crearea unei piete bursiere unice in zona euro.

Ministrii Finantelor din Italia, Germania, Spania si Franta se vor intalni curand pentru a analiza modalitatile de continuare a acestui proiect, a adaugat Padoa-Schioppa.

Pe de alta parte, Steinbrueck si-a exprimat scepticismul privind posibilitatea crearii rapide a unei piete unice, in contextul progresului lent inregistrat in cazul discutiilor intre Deutsche Boerse si bursa pan-europeana Euronext.

Conducerea Euronext a acceptat, in luna iunie, propunerea de preluare, in valoare de 10 miliarde de dolari, avansata de NYSE, respingand o oferta rivala a Deutsche Boerse, dar si-a exprimat disponibilitatea pentru realizarea unei colaborari alternative cu institutia germana.

Steinbrueck a precizat ca infiintarea unei burse de valori unice, la nivel european, nu se va afla pe agenda presedintiei UE, care va fi preluata de Germania la 1 ianuarie 2007.

Mediafax