Eurogrup: Situatia din Grecia nu trebuie sa afecteze populatia altor tari europene

Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 14:12
1271 citiri
Eurogrup: Situatia din Grecia nu trebuie sa afecteze populatia altor tari europene

Eurogrup se pregateste pentru o eventuala retragere a Greciei din zona euro, pentru a evita destabilizarea celorlalte state membre, a declarat joi premierul luxemburghez Claude Juncker, presedintele Eurogrup.

"Lucram la modul de a ne asigura ca nu va fi un dezastru pentru populatia Germaniei, Luxemburgului, din zona euro. Suntem complet pregatiti pentru situatia pe care o descriu si pe care vreau sa o evit", a declarat Juncker pentru postul german de televiziune ZDF, citat de Newsin.

Anterior, ministrul francez pentru afaceri europene, Jean Leonetti, a spus ca zona euro este pregatita sa lase Grecia sa se retraga, daca populatia va respinge la referendum planul UE de salvare.

Dupa anuntarea convocarii referendumului, presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel i-au spus premierului elene Giorgios Papandreou ca urmatoarea transa a pachetului de salvare va fi inghetata pana dupa referendum.

"Euro si Europa pot supravietui" si fara o tara care reprezinta "2% din Produsul Intern Brut al Zonei euro si 4% din datoriile Zonei euro", a declarat Leonetti.

Daca alegatorii greci refuza conditiile atasate ajutorul UE si FMI, "tara se va indrepta spre faliment, va trebui sa paraseasca Zona euro, dar va fi o decizie a poporului grec", a avertizat ministrul.

"Grecia reprezinta atat ceva ce putem depasi, cat si ceva de care ne putem lipsi", a afirmat el. "Putem sa ii ajutam, putem sa ii salvam, dar nu impotriva vointei lor", a adaugat ministrul.

O eventuala retragere a Greciei din Zona euro ar fi "o lovitura morala si o lovitura data moralului, dar in termeni economici este posibili", a subliniat Leonetti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#eurogrup, #zona euro, #retragere Grecia zona euro , #Europa