Erste: Actiunile din Europa emergenta recastiga interesul investitorilor

Luni, 07 Aprilie 2014, ora 13:35
1351 citiri
Erste: Actiunile din Europa emergenta recastiga interesul investitorilor

Detensionarea partiala a situatiei din Ucraina si Turcia, precum si reluarea interesului fata de pietele emergente sunt principalii factori de crestere pentru pietele si actiunile din ECE.

Cresterea economica din ECE a depasit asteptarile. Romania a inregistrat o crestere spectaculoasa de 5,2% (fata de estimarea initiala a Erste de 2,6%), Polonia si Ungaria au inregistrat un avans de 2,7%, Republica Ceha a surprins cu o crestere de 1,3% fata de anul precedent (comparativ cu prognoza initiala a analistilor de -0,2%) si Slovacia a raportat o crestere de 1,5%, de asemenea peste asteptari.

"Ne asteptam la o performanta moderata a pietelor de capital din ECE. Detensionarea situatiei politice din Ucraina si Turcia ofera un moment de respiro care ar putea permite o crestere sustinuta de lichiditate, cu conditia ca aceasta redirectionare a fluxurilor catre pietele emergente sa dureze", declara Henning Esskuchen, Director pentru CEE Equity Research in cadrul Erste Group.

Exceptand un anumit risc fundamental iminent prin intermediul expunerii corporate, efectul cel mai daunator al crizei din Crimeea pentru piete a fost impactul asupra sentimentului si riscul de intensificare a conflictului.

Odata cu atenuarea acestor factori, un sprijin al pietei determinat de detensionare ar trebui sa fie unul dintre principalele motive pentru performanta din trimestrul al doilea.

Cu toate acestea, avantul revenirii pe baza unei posibile solutii diplomatice (sau cel putin evitarea unei intensificari) privind situatia ucraineana nu va dura pe tot parcursul celui de-al doilea trimestru. "Prin urmare, ne asteptam ca regiunea sa inregistreze, in linii mari, o evolutie relativ similara, ceea ce inseamna recomandari in general de <> pentru fiecare piata in parte", adauga Esskuchen.

Conform analistilor Erste, pietele emergente atrag un interes in crestere din partea investitorilor datorita tendintei actuale de a intercala active mai riscante in expunerea pe pietele dezvoltate.

Economiile din ECE vor creste cu 2,4% in 2014

Revenirea va continua in contextul in care se estimeaza ca economiile din ECE vor creste cu 2,4% in 2014.

"Dupa cresterea de 1,2% inregistrata in 2013, economiile ECE ar trebui sa avanseze cu 2,4% anul acesta. Cresterea din ECE ar trebui sa fie sustinuta de masurile mai reduse de consolidare fiscala si de avansul pietelor partenere de export," explica Esskuchen.

Polonia ar trebui sa inregistreze cea mai buna performanta economica, cu o crestere de 3,1%, urmata de Romania, cu 3%. Economia Romaniei a crescut cu 3,5% in 2013, in principal datorita productiei agricole neobisnuit de mari.

Republica Ceha (2%), Ungaria (1,9%) si Slovacia (1,7%) ar trebui sa inregistreze cresteri mai mari decat anul trecut, in timp ce Serbia ar putea raporta o crestere mai lenta decat in 2013, de 1,0%. Croatia nu poate decat sa stagneze (0%), pe fondul restrictiilor fiscale, precum si al problemelor privind competitivitatea si piata exporturilor. Turcia ar trebui sa creasca cu 2,3%, dupa avansul de 3,8% din 2013, avand in vedere incertitudinea economica interna, mediul mai putin favorabil al pietei externe si rata de politica monetara mai ridicata.

Alocarea in functie de tara Austria la clar neutru; Turcia bine pozitionata pentru a surprinde in T2

Analistii Erste plaseaza Austria pe pozitie clar neutru, deoarece cresterea veniturilor si evaluarile nu stimuleaza prea mult piata, iar performanta post-Crimeea nu va dura la nesfarsit. In linii mari aceleasi motive determina analistii sa mentina plasarea ECE pe pozitia neutru, Slovenia putand fi usor mai atractiva.

Polonia ramane la supra-pondere moderata. Indicatorii fundamentali mai buni comparativ cu cea mai mare parte a regiunii - in special in ceea ce priveste revenirea veniturilor - sunt inca vizibili, chiar daca s-au mai atenuat. Bancile sunt stabile, dar costisitoare. Este posibil ca unele actiuni care au avut anterior performante scazute sa merite acum sa fie reanalizate.

Statutul de piata de frontiera al Romaniei nu mai este la fel de favorabil ca si pana acum, prin urmare analistii Erste atenueaza recomandarea de neutru spre sub-pondere. Principalul motiv este reprezentat de faptul ca in timp ce tumultul politic s-a calmat usor, continuarea procesului de liberalizare a pietei - un factor de crestere pana acum - s-a mai temperat pentru moment.

Analistii Erste Group considera ca exista putine argumente fundamentale in favoarea Croatiei, avand in vedere cresterea limitata si evaluarile ridicate. Serbia ar putea fi avantajata de un nou guvern care sa abordeze problemele urgente. Prin urmare, recomandarea este de clar neutru. "Per total, ramanem precauti in privinta pietelor mai mici si mai putin lichide in trimestrul al doilea", adauga Esskuchen.

Rusia si Turcia trec de la pozitia sub-pondere la neutru. Rusia nu prezinta inca indicatori fundamentali promitatori, cu exceptia unui impact pozitiv al devalorizarii rublei asupra companiilor sale orientate spre export. Cu toate acestea, o parte din suma de 4,4 miliarde USD care se pare ca a iesit din tara incepand cu septembrie 2013 ar putea reintra pe piata pentru a profita de nivelurile cu adevarat scazute din prezent. Acelasi lucru ar putea sa se aplice si in cazul Turciei, unde alegerile au avut un rezultat pozitiv pentru piata. Totusi, Erste Group Research considera ca, dintre cele doua tari, Turcia este o piata mai promitatoare, bine pozitionata pentru a surprinde in T2.

Perspective precaute privind bancile, cu exceptia celor din Polonia

In ceea ce priveste cele doua piete cu o expunere semnificativa pe sectorul bancar, Turcia si Polonia, analistii Erste considera ca Polonia se afla intr-o situatie relativ confortabila.

Factorul principal de revizuire constanta a veniturilor pentru sectorul bancar polonez este inca prezent, dar mult mai atenuat decat in trecut. Esskuchen considera ca exista cel putin cateva posibilitati de recomandari de actiuni in acest sector.

In prezent, Turcia este clar influentata de perspectiva unei cresteri mai scazute si de dobanzile semnificativ mai ridicate. Puternica miscare a bancii centrale din Turcia ar trebui sa explice si deteriorarea masiva a revizuirii veniturilor pentru intreg sectorul bancar. Cu toate acestea, aceasta masura ar putea oferi un oarecare impuls sectorului, prin reducerea presiunii asupra costurilor de finantare.

Alte sectoare se pare ca se mentin oarecum la un nivel constant in privinta revizuirii veniturilor, fara sa sustina sau sa afecteze modelul nostru de rotatie a sectoarelor. Bunurile si serviciile industriale sunt recomandate datorita imbunatatirii puternice a veniturilor (conform modelului Erste, in principal Andritz), dar si aici contextul este de asemenea neconvingator. Evaluarea este inca putin exagerata pentru acest sector, fiind cu mult peste media istorica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cresterea economica ECE, #crestere economica romania, #investitori straini , #Europa