Economist: Grecia si Portugalia vor parasi zona euro

Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 21:44
2107 citiri
Economist: Grecia si Portugalia vor parasi zona euro
Cine va iesi din zona euro

Moneda euro nu functioneaza cum ar trebui pentru Grecia si Portugalia, aceste state urmand sa paraseasca zona euro intr-un final, este de parere Steen Jakobsen, economist sef la Saxo Bank.

"Aceste state vor renunta la euro, dar vor ramane in Uniunea Europeana, fiind foarte dificil sa parasesti UE din punct de vedere al politicilor de securitate si al politicilor internationale. Din ce in ce mai multe state vor vrea sa ramana o parte a Uniunii, insa vor dori ca legatura sa fie mai mica", a declarat economistul Saxo Bank pentru CNBC.com.

Jakobsen a mai spus ca unele state din zona euro ar prefera sa faca parte din cele 10 state aflate acum in afara zonei, decat din cele 27 de tari din UE.

Paul Donovan, seful departamentului de Economii Globale din cadrul UBS, nu crede ca vor exista beneficii pentru vreo tara care va parasi zona euro, lucru pe care il considera si imposibil din punct de vedere legal.

"Legea este clara: daca vrei sa renunti la euro, trebuie sa iesi din UE. La ce-ti foloseste sa parasesti zona euro? Nimeni nu va face comert cu tine si nu-ti va da finante. Acest lucru ar fi devastator, iar sistemul financiar ar imploda", a spus Donovan.

Acesta a adaugat ca este mai avantajos sa fii falimentar in zona euro decat in afara sa. Pe de alta parte, Jakobsen a spus ca aceste argumente impotriva parasirii zonei nu au suport istoric si sunt "fundamental gresite.

#grecia faliment, #grecia zona euro iesire, #zona euro disparitie, #zona euro prabusire, #zona euro datorii , #Europa