Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Economiile din "Noua Europa" infloresc

Economiile din "Noua Europa" infloresc

"Randament superior au dat" tarile din "Noua Europa" in anul 2006, in timp ce evolutiile economice au depasit asteptarile si prevederile. Conform analizei economistilor de la Eurobank prezentata de ultima editie a publicatiei trimestriale "New Europe" a Directiei de Studii si Prognoze Economice se arata ca, in afara de Turcia, tarile din Noua Europa au inregistrat ritmuri de dezvoltare economica peste asteptari, fara insa ca acest lucru sa duca la intensificarea presiunilor inflationiste.

Turcia reprezinta o exceptie unica intrucat criza pietelor in curs de dezvoltare inregistrata in lunile mai si iulie a avut drept consecinta scaderea ritmului de dezvoltare economica in cea de-a doua jumatate a anului 2006 si cresterea inflatiei peste tintele stabilite de banca centrala. In ceea ce priveste anul 2007, economistii de la Eurobank EFG se asteapta ca dezvoltarea economica a acestor tari sa continue fara impedimente si nu se prevad eventuale dezechilibre macroeconomice care ar putea afecta mediul economic favorabil existent. In mod special:

* Bulgaria, dupa integrarea ei in UE continua sa inregistreze ritmuri impresionante de dezvoltare economica. Pentru anul 2007, economistii de la Eurobank estimeaza ca ritmul de crestere al PIB-ului real va depasi 6%, iar in paralel inflatia va prezenta o scadere cu o unitate procentuala, la 4.9%. La polul opus, deficitul tranzactiilor curente, care a ajuns la 16% din PIB la sfarsitul anului 2006, va ramane la niveluri inalte (15% din PIB) si in 2007.

* Romania va continua sa se dezvolte in ritm rapid si in 2007. Mai concret, economistii de la Eurobank se asteapta la o crestere anuala medie a PIB-ului Romaniei de ordinul a 6,5% pentru anul 2007, de la 7,7% in anul 2006, iar deficitul balantei tranzactiilor curente se va reduce in 2007 la 10% din PIB, de la 10,5% in ultimul trimestru al anului 2006. O provocare suplimentara pentru Romania este rationalizarea politicii sale monetare. Sectorul bancar din Romania se dezvolta foarte rapid atat in termeni de activ (34,7% in baza anuala, 12/2006), cat si din punct de vedere al extinderii creditelor (53,7% in baza anuala, 12/2006).

* In ciuda instabilitatii politice, economia Serbiei continua sa se dezvolte in ritm constant. Conform calculelor economistilor de la Eurobank, PIB-ul Serbiei a crescut cu 5,8% in anul 2006 (in termeni reali), in timp ce se asteapta o evolutie similara (5,5% in termeni reali) si pentru anul 2007. De asemenea trebuie subliniat ca, pe langa ritmul intens de dezvoltare, inflatia a scazut la 6,6 la sfarsitul lui 2006 de la 17,7% in 2005, in timp ce pentru 2007 se prevede o crestere limitata la 7,5%.

* Instabilitatea coalitiei guvernamentale din Polonia nu a fost suficient de importanta pentru a opri ritmul de dezvoltare economica. Ritmul de crestere a PIB-ului in anul 2006 a fost de 5,8% (in termeni reali), in timp ce pentru 2007 se asteapta o crestere cu 6,2%. In acelasi timp insa aceasta convergenta va determina si cresterea inflatiei la 2,5% in 2007, in timp ce deficitul tranzactiilor curente va creste cu o jumatate de unitate procentuala si va ajunge la 2,5% din PIB.

* Economia Ucrainei a inregistrat o revenire semnificativa in cursul anului 2006, ritmul de dezvoltare ajungand la 7% in comparatie cu 2,6% in anul 2005. Parghia de baza a dezvoltarii a constituit-o consumul privat, stimulat de cresterea exploziva a imprumuturilor bancare, dar si investitiile brute. Cresterea viitoare a preturilor gazelor naturale si ale petrolului se asteapta sa produca o reducere a veniturilor disponibile si a consumului in Ucraina, rezultatul fiind ca PIB-ul sa scada in 2007 cu o unitate procentuala si jumatate, si anume la 5,5 %. In paralel, Ucraina cunoaste o extindere rapida a creditelor, imprumuturile totale crescand cu 71% in baza anuala in decembrie 2006.

* Economia Turciei a inceput sa-si incetineasca ritmul in trimestrul al treilea al anului 2006, ca rezultat al constrangerilor politicii monetare pe parcursul recentelor tulburari de pe pietele internationale. Ritmul de dezvoltare in trimestrul al treilea s-a ridicat la 3,4%, cu mult sub 7,7% in trimestrul corespondent al anului trecut. Aceasta incetinire se asteapta sa continue si in anul 2007, ritmul de dezvoltare al PIB-ului limitandu-se la 5,2.

Sursa: Rador

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1021 ori