Democratia in Europa, amenintata de criza

Joi, 14 Octombrie 2010, ora 23:50
1439 citiri
Democratia in Europa, amenintata de criza

Criza economica ameninta democratia, in "unele regiuni din estul si nordul Europei", a apreciat joi ministrul italian al Economiei si Finantelor, Giulio Tremonti, fara a nominaliza vreo tara anume, in cadrul unei conferinte a Institutului Aspen, la Roma, potrivit Mediafax.

"Criza economica si schimbarile pe care le-a antrenat aceasta ridica in unele parti ale Europei o problema de comportament democratic. Nu este o intamplare, si nu este dificil de prevazut, ca in unele regiuni din estul si din nordul Europei vor fi forme politice nu prea democratice", a declarat Tremonti.

"Nu camasile brune inca ... dar pe aceeasi linie", a continuat ministrul italian, referindu-se la uniforma nazistilor din SA (Sturm Abteilung), fara a preciza la ce tari se refera.

"Exista deja un Parlament in Europa unde sunt prezente elemente in uniforma", a adaugat el, facand aluzie, cel mai probabil, la Ungaria.

Gabor Vona, liderul partidului ungar de extrema-dreapta Jobbik, cunoscut pentru pozitiile sale antisemite si antirome, s-a prezentat in acest an la o sesiune a Parlamentului imbracat in uniforma unei organizatii paramilitare interzise, Garda Ungara.

"Exista o problema de democratie. Trebuie sa facem ce este necesar" pentru a infrunta criza economica, "dar trebuie sa pastram democratia", a adaugat ministrul.

Jobbik a intrat in Parlamentul ungar pentru prima data in 2009, dupa adoptarea de catre Guvernul socialist a unui program de austeritate care a provocat nemultumirea cetatenilor. 

#criza, #democratie, #europa , #Europa