De ce sunt alegerile europarlamentare din acest an cruciale pentru viitorul UE

Marti, 06 Mai 2014, ora 17:04
2228 citiri
De ce sunt alegerile europarlamentare din acest an cruciale pentru viitorul UE
Sursa foto: The Economist

Europenii vor merge la vot la finele lunii mai pentru a alege membrii Parlamentului European intr-un scrutin cu importanta deosebita, care va masura sprijinul popular pentru integrarea europeana dupa ani de criza si, mai important, care va oferi o pozitie mai puternica partidelor anti-UE, atat de stanga, cat si de dreapta.

Alegerile europene au devenit mai putin importante pentru cetateni, fiind marcate de o scadere a prezentei la vot si de o crestere a protestelor alegatorilor. De data aceasta insa, alegerile vor avea o importanta deosebita si ar putea influenta, cel mai probabil in mod indirect, parcursul proiectului european, apreciaza The Economist.

Absenteismul la alegerile europalamentare este in crestere

Parlamentul European a primit, pe baza tratativelor incheiate, mai multa putere, ajungand acum la un nivel foarte apropiat de statutul Consiliului de Ministri (guvernul UE) in aprobarea legilor propuse de Comisia Europeana.

Dar aceasta pozitie castigata nu a reusit sa inverseze absenteismul la vot, tendinta manifestata la toate alegerile, incepand din 1979, cand a fost introdus votul direct. Unul dintre motive este acela ca legile scrise la Bruxelles sunt, adesea, complexe, in timp ce puterea este difuza, iar deciziile sunt supuse compromisurilor dintre mai multe institutii europene.

Un alt factor este ca decizia in problema cea mai controversata din ultimii ani - cand sau care sunt conditiile ca tarile supraindatorate sa fie salvate - a fost luata de guvernele nationale, si nu de institutiile Uniunii Europene. O a treia explicatie este ca cei aproape 500 de milioane de cetateni europeni au inteles prea putin sensul identitatii politicii comune.

Eforturi pentru trezirea interesului

Parlamentul European incearca sa trezeasca interesul public transformand alegerile intr-un concurs pentru desemnarea urmatorului presedinte al Comisiei, dupa ce, pana acum, decizia apartinea liderilor nationali. Cele mai importante partide europene au fost de acord ca pozitia sa fie ocupata de candidatul sustinut de cel mai mare grup parlamentar.

Liderii guvernamentali nu au sustinut ideea, dar nu au indraznit sa opreasca acest proces. In cazul in care procesul de nominalizare ar putea dura mai mult timp, ar aduce o paralizie la Bruxelles.

Unul dintre candidati este Martin Schulz, un social-democrat german, care este, de asemenea, si presedintele Parlamentului European. Daca reuseste sa preia conducerea Comisiei Europene, va fi marcata ca o victorie personala remarcabila, si va muta definitiv puterea de la guverne la Parlamentul European.

Totusi, o comisie mai "politizata" va ridica semne de intrebare cu privire la rolul sau de arbitru impartial (de exemplu, la politica in domeniul concurentei), mai ales intre statele membre ale UE, indiferent daca sunt mai mari sau mai mici, sau sunt de stanga sau de dreapta.

Euroscepticii isi vor intari pozitia in Parlament

Cum federalistii ar putea castiga mai multa influenta, si eurosceptici vor castiga, de asemenea, mai multa putere. In dreapta esicherului politic, se pot forma cel putin trei grupuri: reformistii critici, grup dominat de conservatorii din Marea Britanie (cunoscut acum sub demnumirea "grupul european conservator si reformist - ECR"); o coalitie si mai sceptica dominata de partidul Independentei din Marea Britanie (Europa pentru Libertate si Democratie) si o noua alianta de extrema dreapta, condusa de Frontul National din Franta, Partidul Libertatii din Olanda si alte partide membre.

In stanga, sondajele sugereaza ca Euroscepticii ar putea castiga de la o cincime pana la o treime din locurile parlamentare. Euroscepticii vor incerca sa influenteze direct procesul legislativ, dar intarirea pozitiei lor va avea si alte trei efecte.

In primul rand, in urma numarului mai mare de parlamentari din acest grup, va fi mai greu pentru instituiile UE sa sustina ca raspunsul la fiecare problema aparuta este "more Europe".

In al doilea rand, vor forta principalele partide sa formeze o coalitie mai mare si mai puternica pentru a putea adopta legislatia, ceea ce va agrava deficitul democratic.

Si in al treilea rand, vor slabi si vor speria multe guverne nationale, atragandu-le catre politica "eurosceptica". Toate acestea ar putea impiedica Europa sa adopte reformele de care are mare nevoie, de la intarirea pietei unice, la promovarea comertului liber si la stabilizarea zonei euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#alegeri europarlamentare, #alegeri economist, #alegeri europa , #Europa