Daca Europa nu renunta la austeritate, populatia se va razvrati - oficial european

Marti, 26 Mai 2015, ora 10:40
3993 citiri
Daca Europa nu renunta la austeritate, populatia se va razvrati - oficial european
Foto: Labour List

Rezultatele alegerilor regionale din Spania, ale celor prezidentiale din Polonia si criza nerezolvata din Grecia dau fiori politicienilor din Europa.

Premierul italian, Matteo Renzi, a iesit la rampa pentru a cere public renuntarea la politica de austeritate care poate periclita existenta UE.

"Vantul din Spania, cel din Grecia si cel din Polonia nu bat in aceeasi directie, bat in sensuri opuse, dar demonstreaza ca Europa trebuie sa se schimbe", a explicat Renzi la o televiziune locala, arata portalul Bloomberg.

Presiune populara

"Fie Europa reuseste sa isi schimbe politica economica, fie miscarile anti-Bruxelles si anti-Strasbourg vor deveni din ce in ce mai puternice", a declarat Renzi in interviul dat televiziunii toscane RTV38.

Premierul italian a reactionat astfel dupa ce rezultatele alegerilor regionale de duminica din Spania au aratat o infrangere zdrobitoare a Partidului Popular condus de prim-ministrul spaniol Mariano Rajoy.

Este cel mai slab scor obtinut de popularii spanioli in ultimii 24 de ani, conform cifrelor oficiale, victoria apartinand in mai multe regiuni gruparii de stanga Podemos, caracterizata de un mesaj anti-austeritate.

Un scor destul de bun l-au obtinut si socialistii spanioli, in cazul unei eventuale aliante cu Podemos, fortele de stanga urmand sa detina inclusiv controlul asupra capitalei regatului.

In aceeasi zi, in Polonia, Andrej Duda reusea sa il scoata din prim plan pe presedintele Bronislaw Komorowski, devenind primul om al statului.

Duda a reusit sa acceada la cea mai inalta functie in stat cu o platforma electorala axata pe impozitarea bancilor si cresterea nivelului de asistenta sociala pentru familii.

Epicentru in Grecia

Vantul schimbarii pare sa fi pornit din Grecia, chiar daca tara se zbate in continuare intr-o agonie financiara cauzata de impasul negocierilor dintre guvernul de extrema-stanga de la Atena si creditorii din zona euro.

In ciuda nerezolvarii problemelor Greciei, restul votantilor din Europa se arata tentati de promisiunile electorale ale noilor grupari extremiste cu mesaj anti-austeritate sau anti-european.

Aceasta pentru ca, la 7 ani de la declansarea crizei financiare, efectele acesteia si cele ale politicii de austeritate impuse pe continent inca fac victime in randul populatiei.

In Barcelona, activista Ada Colau, cunoscuta pentru campania dusa impotriva masurilor de evacuare a datornicilor din case, a castigat controlul regiunii in fruntea unei coalitii care include si gruparea Podemos.

Premierul Renzi militeaza pentru o solutie care sa gaseasca o cale de mijloc intre rigoarea austeritatii si demogogia anti-euro devenita ata de populara peste noapte.

Matteo Renzi are de trecut, la randu-i, testul unor sondaje publice pre-electorale care se vor desfasura pe 31 mai.

#rezultate alegeri Spania, #partide anti austeritate Europa, #miscare anti austeritate UE, #politici economice UE , #Europa