Cum a infiintat un ceh un nou stat in Europa: E floare la ureche!

Sambata, 16 Mai 2015, ora 13:51
2901 citiri
Cum a infiintat un ceh un nou stat in Europa: E floare la ureche!
Foto: Liberland.org

Liberland, statul aparut peste noapte pe un mal al Dunarii de la granita dintre Croatia si Serbia este in cautarea recunoasterii internationale. "Parintele fondator" Vit Jedlicka are chiar planuri mari, dorind sa faca din mica republica un nou paradis fiscal al Europei.

Fost politician in Cehia, Jedlicka a infiintat microstatul Liberland la mijlocul lunii aprilie, iar de atunci, pe adresa oficiala au sosit nu mai putin de 330.000 de solicitari de acordare a cetateniei, se arata intr-un reportaj Deutsche Welle.

"A fost mai usor decat credeam!"

In ciuda unor incidente ceva mai ciudate, in care s-a trezit arestat la "granita" tarii sale, Vit Jedlicka sustine ca infiintarea unui stat e floare la ureche.

"Sa infiintez un stat nou a fost mai usor decat credeam! M-am lasat dus de val", povesteste tanarul de 31 de ani.

Pentru infiintarea Republicii Libere Liberland, cehul a avut nevoie doar de cateva lucruri simple: un website in patru limbi, un steag, o stema, un proiect de Constitutie si un motto in stil hippie - "Live and let live!"

Constitutia creata de tanarul ceh descrie noul stat ca fiind "o republica constitutionala cu elemente de democratie directa".

Viata in Liberland suna mai bine decat oferta venita din Insulele Cayman, Luxemburg sau alte paradisuri fiscale din lume.

Cetatenii platesc taxe doar daca doresc, iar printre crimele capitale se numara doar poluarea si tulburarea linistii publice.

Sustinere micro

In Cehia, Vit Jedlicka a activat in cadrul Partidului Cetatenilor Liberi, o miscare anti-europeana. Dupa ce s-a convins ca ideile sale nu sunt bagate in seama de compatrioti, Jedlicka a demarat proiectul unei tarii proprii.

Pana acum, niciun stat membru ONU nu s-a aratat dispus sa recunoasca existenta Republicii de 7 kilometri patrati de pe malul Dunarii.

In schimb, fondatorul ei a gasit ceva mai multa intelegere la un personaj cu idei similare: Jeremy Heaton, regele autoproclamatului Regat al Sudanului de Nord.

Chiar si asa, proaspatul parinte al natiunii Liberland a avut sansa sa intretina contacte dese cu autoritatile din Serbia si Croatia, in special Politia croata arestandu-l frecvent pentru traversarea granitei dintre cele doua state printr-un loc nepermis.

Utopie intriganta

Cel mai probabil, autoritatile de la Belgrad si Zagreb nici nu s-au obosit sa analizeze proiectul utopic derulat de ceh sub nasul lor, desi profesorul de drept Bojan Milisavljevic sustine ca initiativa acestuia este ilegala si pedepsibila conform legislatiei internationale.

Insa, publicitatea de care se bucura de o luna incoace incepe sa ii deschida tanarului mai multe usi decat a facut-o munca sa de activist in partidul din tara natala.

Pana acum, "seful de stat" a primit invitatii din partea politicienilor din Olanda si Norvegia, care se arata interesati de isprava sa.

Si, daca iti inchipui ca obtinerea cetateniei e floare la ureche, trebuie sa stii ca te inseli amarnic! Din sutele de mii de cereri, Jedlicka a aprobat doar 20, noii cetateni urmand sa isi ofere gratuit serviciile in construirea republicii Liberland.

"Exista un interes crescut din partea unor occidentali si a persoanelor din lumea araba care solicita acordarea cetateniei. Avem o politica stricta. Nu avem nevoie de extremisti in Liberland", mai spune parintele celei mai noi natiuni europene.

#microstat Liberland Europa, #fondator Republica Liberland, #paradis fiscal Liberland , #Europa