Criza din zona euro incarca factura economica a lumii

Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 08:08
1789 citiri
Criza din zona euro incarca factura economica a lumii

De la blocajele inregistrate pe pietele de credit din Europa de Est, pana la cresterea economica anemica din China, intarzierile in solutionarea crizei din zona euro provoaca pagube din ce in ce mai mari, atat din punct de vedere economic, cat si financiar.

In timp ce politicienii oscilieaza asupra felului in care sa isi paseaza unul altuia responsabilitatea rezolvarii crizei din zona euro, analistii citati de Reuters atrag atentia ca Europa ar putea fi condamnata la cativa ani de crestere economica lenta, marcata de datorii in exces.

"Ne aflam in mijlocul unei perioade de crestere foarte lente, care ar putea afecta continentul european pentru o perioada de cel putin 20 de ani", spune un official international.

Acesta a criticat politicile monetare si fiscale si le-a clasificat drept "toxice".

Cifrele analizate de specialistii economici subliniaza cat de dificil devine procesul de "rascumparare a datoriilor" si cat de anevoioasa este recuperarea economica.

Cel mai probabil, sectorul privat din zona euro va inregistra un declin, pentru cea de-a treia oara consecutiv, in luna noiembrie, arata datele obtinute in urma unui sondaj efectuat printre manageri.

Un alt sondaj, efectuat in China, arata ca pulsul pietelor este foarte mic, in conditiile in care orice masura luata pe continentul european se reflecta si asupra statului chinez. Europa cumpara aproximativ 20% din exporturile Chinei.

Un analist din cadrul Barclays Capital estimeaza ca prognoza de crestere economica a PIB-ului pentru China anului 2012 va trebui coborata.

Perspectivele slabe de crestere economica din zona euro vor ajusta previziunile pentru anul viitor.

"Pe masura ce rata de schimb va continua sa fie influentata de fluxurile de capital ale economiilor emergente la nivel mondial, iar criza din zona euro nu va putea fi incheiata pana anul viitor, rupia ar putea sa se deprecieze", atrage atentia Andrew Kenningham, din cadrul Capital Economics.

Analistii sunt sceptici si nu vad prea curand o remediere a problemelor din zona euro. Nici macar Fondul European de Stabilitate Financiara, procesul de achizitii de obligatiuni demarat de BCE, sau euroobligatiunile nu mai par sa rezolve situatia, conchid analistii citati de Reuters.

În zona Euro, tot mai puțini oameni își pot acoperi cheltuielile cu chiria și utilitățile. Situația critică raportată de Banca Centrală Europeană
În zona Euro, tot mai puțini oameni își pot acoperi cheltuielile cu chiria și utilitățile. Situația critică raportată de Banca Centrală Europeană
Un număr tot mai mare de consumatori din zona euro se află în incapacitatea de a-și acoperi costurile cu chiria și utilitățile după ani de inflație peste țintă și costuri de împrumut...
#criza zona euro, #zona euro economie , #Europa