Criza a ajutat Europa de Est sa scape de statutul de "oaie neagra"

Luni, 11 Ianuarie 2010, ora 23:29
1653 citiri
Criza a ajutat Europa de Est sa scape de statutul de "oaie neagra"

Oricat de mult rau ar fi facut criza financiara, se pare ca ea a ajutat, de fapt, tarile din Europa de Est sa isi imbunatateasca imaginea si le-a oferit ocazia sa demonstreze ca sunt guvernate la fel de bine ca si Occidentul.

Cu mici exceptii, printre care se afla insa si Romania, multe tari din regiune s-au dezvoltat atat de mult incat se pot desprinde acum din categoria tarilor est-europene, care are pentru toata lumea numai conotatii negative.

Potrivit The Economist, ideea unei categorii est-europene nu a fost niciodata prea coerenta pentru ca nu este corecta nici macar din punct de vedere geografic. In conceptia traditionala, Europa de Est include Cehia (care se afla de fapt in centrul continentului), dar Grecia si Ciprul (aflate la extremitatea din sud-est) sunt considerate occidentale.

Argumentul influentei Uniunii Sovietice nu este nici el potrivit, deoarece unele tari, precum Ucraina, au facut parte din imperiul sovietic mai multe decenii, in timp ce altele abia l-au simtit, acesta fiind cazul Albaniei.

Nici regimul din cele aproape 30 de state care au facut parte din blocul comunist pana in 1989 nu a fost identic. Unele au avut o economie puternic planificata, in timp ce altele si-au facut propriile versiuni, cum ar fi comunismul de tip gulas din Ungaria sau cel auto-gestionat din Iugoslavia. Acum sunt si mai multe diferente intre ele, dar denumirea "est-european" inseamna, in conceptia tuturor, guvernare proasta si probleme economice.

Tarile "est-europene" au iesit din criza mai bine decat cele occidentale

Ce s-a intamplat in recesiune este cel mai bun argument ca nu exista un model economic al Europei de Est, iar economiile de aici nu sunt toate atat de bolnave. De fapt, cele mai mari probleme financiare le are Islanda, iar cel mai mare deficit bugetar nu este inregistrat de o tara din est, ci de Marea Britanie si Grecia. Aceasta din urma ar putea ajunge chiar la 14,5% din PIB.

Niciuna din noile membre ale UE nu se afla intr-o situatie atat de proasta. Ele includ locuri dezvoltate si moderne, dar si unele care aduc aminte de trecutul comunist, iar Cehia si Slovenia au depasit standardele de viata din Portugalia.

Analistii spun ca tarile est-europene chiar au si trecut mai usor prin criza si au acum ratinguri mai bune decat membrii vechi ai Uniunii Europene si se pot imprumuta cu dobanzi mai mici.

De asemenea, Slovacia, Slovenia au aderat la zona euro, in timp ce Suedia, Danemarca si Marea Britanie nu au facut-o.

Mai mult, Estonia este considerata una din tarile europene cu cea mai mica rata a coruptie, intrecand chiar tari fondatoare ale UE.

Si alte performante dovedesc diferentele mari dintre cele 10 tari care au aderat la UE.
Estonia are cetateni model pentru Uniunea Europeana si vor fi acceptati in zona euro, in timp ce romanii si bulgarii sunt "baietii rai", faimosi la Bruxelles pentru coruptie si crima organizata. Romania si Bulgaria nu au intrat deocamdata nici in spatiul Schengen, in timp ce polonezii pot calatorii si in Statele Unite fara viza.

Avem in comun frica de rusi si dosarele securitatii

Polonezii, cehii si estonii sunt cei mai dezvoltati acum si au sanse mari sa scape cat mai repede de eticheta de "membri noi". Totusi, au ceva in comun cu restul tarilor est-europene. Toate sufera si sunt furioase din cauza oportunitatilor ratate in perioada regimurilor comuniste, iar acum pentru ca sunt excluse de pe piata internationala a muncii.

De asemenea, toate sunt bantuite de fantomele trecutului. Unele au probleme din cauza dosarelor serviciilor secrete, care sunt folosite acum pentru santaje, iar Polonia si cele trei state baltice se tem de revizionismul rusesc. Si Ungaria, Cehia sau Slovacia se tem, in continuare, de rusi din cauza gazului de care sunt dependente.

Tarile est-europene au, de asemenea, in comun si setea de capital strain. Toate au nevoie de bani europeni sau din bancile straine pentru a-si moderniza economiile la standarde occidentale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza, #europa de est, #guverne , #Europa