Cresterea somajului umbreste sperantele occidentale

Sambata, 09 Ianuarie 2010, ora 17:31
1721 citiri
Cresterea somajului umbreste sperantele occidentale

Rapoartele negative privind piata muncii atat in Europa cat si in Statele Unite subliniaza, din nou, costul uman al crizei creditului si mentine ingrijorarile privitoare la sustenabilitatea recuperarii economice.

In Statele Unite, informatia privind pierderea a inca 85.000 de locuri de munca in decembrie a inlaturat sperantele ca o revenire rapida a pietei muncii sa impulsioneze refacerea economica si sa o faca mai robusta, noteaza Financial Times.

In acelasi timp, informatiile din zona euro arata o media a somajului in jurul a 10 procente in noiembrie, acelasi procent cu somajul din Statele Unite. Este prima oara cand in zona euro somajul atinge un nivel din doua cifre, de la adoptarea monedei unice - in urma cu zece ani - pana in prezent. Atat economiile europene cat si cea americana au inregistrat cresteri in cea de-a doua parte a anului trecut, insa piata locurilor de munca continua sa fie negativa, in conditiile in care mediul de afaceri este reticient la angajari.

Cifrele din Statele Unite au fost in mod aparte dezamagitoare din cauza asteptarilor ridicate din raportul privind piata muncii din Noiembrie - in crestere cu 4000 de locuri de munca - dar si din cauza unor asteptari ridicate la nivelul pietelor muncii europene.

"Un pas inainte, 85.000 de pasi inapoi", a sintetizat situatia Michael Feroli, economist la JPMorgan. Aproximativ 661.000 de americani au incetat sa-si mai caute un loc de munca in decembrie; daca nu ar fi procedat astfel, somajul in SUA ar fi crescut pana la 10.4 procente.

Analistii considera insa ca economia americana este pregatita sa genereze noi locuri de munc a in urmatoarele cateva luni insa va trece un timp considerabil pana cand somajul va incepe sa scada semnificativ.

Statele Unite au pierdut in prezent 7.2 milioane locuri de munca
de la inceputul recesiunii, in vreme ce zona euro a pierdut peste 4 milioane, in ciuda masurilor extraordinare luate pentru protejarea pietelor muncii de catre cele 16 tari care folosesc moneda euro.

Cresterea somajului in zona euro cu 102.000 in ultima luna a fost cea mai mica crestere procentuala pe baza lunara inregistrata din iulie 2008. Exista in momentul de fata 15.7 milioane someri, ceea ce reprezinta cifra cea mai mare de cand aceste date se centralizeaza, la inceputul anilor '90.

Somajul european va continua sa creasca, conform asteptarilor economistilor, pana la mijlocul anului, in vreme ce somajul din Statele Unite este probabil sa se mentina in intervalul din jurul celor 10 procente, sau sa inregistreze o usoara crestere pana in vara.

"In lipsa cheltuielilor de consum, economia zonei euro este mentinuta de catre exporturi si vanzarile de pe stocuri", a delarat Jennifer McKeown, economist la Capital Economics.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#somaj, #economie, #criza , #Europa