Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cresterea economica a tarilor din Europa Centrala si de Est va incetini in 2009

Cresterea economica a tarilor din Europa Centrala si de Est va incetini in 2009

Cresterea economica a tarilor Europei Centrale si de Est va incetini in 2009, dar nu va ajunge in situatia zonei euro, unde produsul intern brut va scadea cu 0,4%, pietele de capital si de obligatiuni din ECE fiind singurele care vor avea de castigat in urma crizei financiare, spun analistii Erste. Regiunea Europei Centrale si de Est (ECE) se va confrunta cu un an slab din punct de vedere economic in 2009, asteptandu-se la o reducere ciclica a activitatii economice, in special pe fondul reducerii exporturilor catre "cea mai importanta piata", zona euro, se arata in raportul publicat  de Erste Group, "Perspective economice si pentru piata de capital in 2009".  


"Cu toate acestea, avantajele competitive si potentialul pentru recuperare inca mare pe care il au aceste economii arata ca nivelul mediu de crestere se va situa deasupra celui din zona euro, desi situatia va fi substantial diferita de la o tara la alta", a spus analistul pentru obligatiuni si piete monetare al grupului austriac, Rainer Singer.


Pe de alta parte, analistii Erste sustin ca monedele nationale si obligatiunile emise de tarile din regiune sunt subevaluate in prezent, "daca masuram utilizand date fundamentale".


In acest context, raportul grupului arata ca pietele de obligatiuni vor putea avea de castigat pe fondul temperarii inflatiei si a reducerii dobanzii de politica monetara, in ton cu estimarile analistilor. In lunile urmatoare, obligatiunile pe termen scurt vor fi preferate si, in special cele de stat, mai spun analistii grupului, insa, incepand cu jumatatea lui 2009, "este posibil ca obligatiunile guvernamentale sa se corecteze usor, crescand astfel potential atractia pentru clasele de investitii mai riscante".


Totodata, odata cu o stabilizare la nivel global, pietele de capital din ECE vor putea profita substantial de contextul economic, mai arata raportul Erste Group.


Zona euro - Scaderea PIB-ului cu 0,4% in 2009 va tempera inflatia la 1,5%, ce va permite BCE sa reduca dobanda cheie la nivelul record de 1,75%


Inflatia ridicata si reducerea cererii a dus la o contractie a economiei zonei euro, iar amplificarea crizei financiare, incepand cu luna septembrie, va duce la recesiune in 2009, spun analistii Erste Group.


"Nu este clar cat de profunda este recesiunea sau cat de mult va dura", se arata in raport.


Analistii grupului austriac estimeaza ca PIB-ul va scadea in zona euro cu 0,4%, in 2009, situatie care, conjugata cu diminuarea preturilor bunurilor si efectul de baza, va determina temperarea inflatiei la 1,5%, anul viitor.


In acest context, Banca Centrala Europeana  ar putea cobori dobanda de politica monetara in primul semestru din 2009 la nivelul record de aproximativ 1,75% pe an, ceea ce ar determina si o scadere a dobanzilor de pe piata monetara, se mai arata in raport.


Cu toate acestea, profiturile companiilor vor reincepe sa cresca din semestrul al doilea din 2009, odata cu finalul ciclului de reducere a ratei dobanzii si emiterea mai multor obligatiuni de stat, dupa ce investitorii vor avea oportunitatea sa cumpere instrumente cu randament ridicat, in special emisiuni noi la preturi atractive.


SUA - Deficitul bugetar se va adanci "enorm" in 2009, iar cresterea economica va fi "lenta"

                                                                                      

Deficitul bugetar al sectorului public din SUA se va adanci "enorm" anul viitor, "cu toate riscurile asociate costurilor de finantare", estimeaza analistii Erste Group, care apreciaza, totodata, ca economia americana va traversa un an "foarte slab", insa situatia se va stabiliza, pe masura ce economia reala va incepe sa-si recapete increderea in sectorul financiar.


Cu toate acestea, analistii sustin ca este greu de estimat cand va reveni increderea si in cazul creditarii.


Potrivit raportului, in prezent, activitatea economica din Statele Unite ale Americii trece printr-o perioada de scadere, insa deocamdata nu este clar cat din aceasta reprezinta o reactie directa la criza de pe piata financiara si nici cat va dura, din moment ce pe piata apar date tot mai grave despre somaj si diminuarea cererii.


In plus, analistii ezita sa emita o ipoteza despre cat de abrupta va fi scaderea ca urmare a restrictionarii cheltuielilor consumatorilor din ultimele luni.


Raportul transmis de Erste Group evidentiaza ca "gradul de nesiguranta este deosebit de ridicat in acest moment", aratand ca inca nu se stie daca diversele pachete cu masuri de salvare si planuri de stimulare economica de dimensiuni istorice vor fi cu adevarat eficiente.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1241 ori