Consiliul Mondial al Energiei: Europa sa uite de iluzia ca va avea energie ieftina

Marti, 24 Iunie 2014, ora 14:00
1342 citiri
Consiliul Mondial al Energiei: Europa sa uite de iluzia ca va avea energie ieftina

Europa trebuie sa uite de iluzia ca va beneficia pe viitor de energie ieftina, in schimb trebuie sa-si intareasca institutiile si sa se pozitioneze foarte bine la capitolul inovatie pentru a atrage investitii, a declarat, marti, Christoph Frei, secretarul general al Consiliului Mondial al Energiei (CME).

"Ceea ce a coborat pretul energiei pe piata din Statele Unite a fost evolutia 'shale'. Apropo, nu a fost vorba de shale gas (gaze de sist - n.r.), ci de shale oil (petrol de sist - n.r.), ceea ce a dus apoi la scaderea preturilor la gaze", a spus Frei.

El a aratat ca fiecare regiune a lumii are particularitati diferite, iar, in cazul Europei, nu poate fi vorba de energie si forta de munca ieftine.

"Daca ne uitam la regiuni, exista situatii foarte diferite. Asia are forta de munca ieftina, spre exemplu, America de Nord are energie ieftina, Irakul are energie ieftina, Australia la fel, insa Europa nu are energie ieftina. Daca nu avem energie ieftina si forta de munca ieftina, atunci este nevoie de institutii puternice si de stabilitate politica pentru a putea atrage capitalul. La fel, avem nevoie de tehnologie si inovatie. La acest capitol, Europa se poate pozitiona foarte bine. Deci uitati de iluzia ca Europa va avea energie ieftina, acest lucru nu se va intampla. Europa trebuie sa aiba institutii puternice si trebuie sa creasca pe partea de inovatie", a explicat secretarul general al CME.

Potrivit acestuia, Romania se pozitioneaza foarte bine pe harta energetica a Europei, insa trebuie sa mai lucreze pentru imbunatatirea climatului investitional.

"Romania are foarte multe resurse, este al patrulea producator de gaze din UE, aveti perspective imbucuratoare pentru rezervele de gaze neconventionale, dar mai sunt lucruri de rezolvat. Dar este important sa atrageti investitii, iar aici conteaza cat sunteti de echilibrati. Din punctul de vedere al securitatii energetice, Romania este pe locul 9 din 129 de tari, ceea ce este extraordinar. Insa, la climatul investitional, Romania este pe locul 70, ceea ce arata ca trebuie sa imbunatatiti climatul, sa lucrati pe partea interna. Riscul politic conteaza in proportie de 80% in deciziile de investitie ale unei companii, astfel ca echilibrul este foarte important", a completat Frei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Companii din domeniul energiei, amendate cu 18 milioane de lei. Neregulile descoperite de ANRE
Companii din domeniul energiei, amendate cu 18 milioane de lei. Neregulile descoperite de ANRE
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a sancţionat cu amenzi de 18 milioane lei trei companii din sectorul energetic - Energy Republic Trading, QMB Energ şi Land Power-...
#pret energie, #Consiliul Mondial al Energiei , #Europa