Comisia Europeana cerceteaza daca sunt discriminari ale cetatenilor in UE

Luni, 02 Aprilie 2012, ora 14:14
1010 citiri
Comisia Europeana cerceteaza daca sunt discriminari ale cetatenilor in UE

Comisia Europeana va evalua dipozitiile fiscale ale tarile UE, inclusiv a impozitelor nationale directe, pentru a se asigura ca nu discrimineaza cetatenii care locuiesc intr-un stat membru si lucreaza in altul.

In cazul in care se constata discriminari sau incalcari ale libertatilor fundamentale ale cetatenilor UE, Comisia le va semnala autoritatilor nationale si va insista sa fie facute modificarile necesare. Iar daca problemele nu se vor remedia, Comisia va initia impotriva statelor membre in cauza proceduri pentru incalcarea legislatiei.

"Normele UE sunt clare: toti cetatenii UE trebuie sa fie tratati in mod egal in cadrul pietei unice. Nu pot exista discriminari, iar dreptul lucratorilor la libera circulatie nu trebuie compromis. Majoritatea statelor membre respecta aceste principii de baza, dar sunt pregatit sa iau toate masurile necesare pentru a ma asigura ca principiile respective sunt reflectate in normele fiscale ale tuturor statelor membre", a declarat comisarul pentru impozitare si uniune vamala, audit si antifrauda, Algirdas Semeta.

Se estimeaza ca in UE exista peste 1,2 milioane de lucratori transfrontalieri. Salariile brute platite lucratorilor transfrontalieri si sezonieri in 2010 au totalizat 46,9 miliarde de euro.

Mobilitatea lucratorilor a fost identificata drept unul dintre factorii esentiali care pot stimula cresterea economica si ocuparea fortei de munca in Europa.

Cu toate acestea, obstacolele fiscale constituie in continuare unul dintre factorii principali care ii descurajeaza pe cetateni sa isi caute un loc de munca intr-un alt stat membru.

#Comisia Europeana drepturi cetateni, #Uniunea Europeana cetateni , #Europa