Cinci pasi pentru revenirea la crestere economica

Sambata, 22 Ianuarie 2011, ora 22:57
1461 citiri
Cinci pasi pentru revenirea la crestere economica

Cea mai dificila perioada a crizei economice pare sa se fi terminat, odata cu revenirea la crestere a burselor din intreaga lume, in 2010, si a cresterii economice in Statele Unite si unele tari din Europa.

De asemenea, cresterea economica din tarile emergente s-a reintors la nivelul dinaintea crizei si pare sa fie sustenabila, cu ajutorul unor politici mai putin ortodoxe, menite a stopa masivele intrari de capital strain care le destabilizau in trecut.

Insa aceasta crestere economica a pietelor emergente depinde de evitarea unei a doua prabusiri in economiile avansate, care vor continua sa absorbe cea mai mare parte a exporturilor.

Astfel, pentru tarile emergente, riscurile de revenire la scadere economica si efectele masurilor pentru redresare reprezinta principalele griji, potrivit analistilor internationali.

In multe tari avansate, inclusiv Statele Unite, estimarile pentru cresterea economica si pentru scaderea ratei somajului se inrautatesc, punand in pericol coeziunea sociala si dechiderea economica.

Aceasta situatie este rezultatul predictibil al dinamicii economice post-criza, pe masura ce firmele si gospodariile incearca sa-si refaca bilanturile. Dar, in acelasi timp, reflecta si politicile non-cooperante ale unor state. In 2010, incercarea statelor din G20 de a avea o politica economica similara, a esuat.

Prin urmare, ce ar trebui facut pentru a avea aceasta cooperare si coordonare de care ar fi nevoie? Michael Spence, profesor de economie la Stern School of Business, Universitatea New York si Universitatea Stanford, sustine, intr-un articol publicat de Project Syndicate, ca ar fi nevoie de cinci pasi majori:

Planuri credibile pentru redresarea bugetelor

In Europa, acest lucru ar insemna ca toate statele sa imparta povara recapitalizarii tarilor cu deficite bugetare si datorii foarte mari, din cauza carora nu mai pot accesa pietele financiare.

De asemenea, ar trebui "reparate" problemele monedei euro, in timp ce tarile cu riscuri mari ar trebui ia masuri de consolidare fiscala.

In Statele Unite, principala provocare ar fi restaurarea sanatatii fiscale fara sa fie pusa in pericol cresterea economica.

Citeste continuare pe Ziare.com

#revenire, #economica, #criza, #burse, #sua , #Europa

Curs valutar

1 EUR = 4.9746 RON

0.0008

1 USD = 4.4657 RON

-0.0005
  1. Primul tren chinezesc este în România. Prin ce orașe va trece garnitura de mare viteză
  2. De ce implementarea salariului minim european adâncește și mai mult inegalitatea veniturilor. „Reducerea impozitelor sau oferirea de deduceri fiscale poate încuraja”
  3. Nori negri pe cerul industriei IT din România. Factorii care împing salariile programatorilor în jos
  4. Proiect de reindustrializare a României. Domeniile care ar putea fi „recuperate” prin finanțare masivă
  5. NOAPTE Deschidere/ Guvernul rămâne fără bani pentru autostrăzi. Riscurile adâncirii în datorii pe ultima sută de metri a campaniei electorale
  6. Motivele pentru care românii din străinătate revin în țară. Cu cât a crescut nivelul de trai în România
  7. Noile reguli pentru pensionarea anticipată: ce privilegii au pierdut și ce au câștigat românii începând cu luna septembrie
  8. România cumpără 37 de trenuri electrice noi. Pe ce rute vor circula
  9. Scumpirea vieții de zi cu zi în România. Țara cu cele mai mici prețuri din UE: „Sentimentul de groază în supermarket îl resimțim și noi” GRAFIC
  10. Drumul Expres Craiova – Pitești, aproape de finalizare. Când promite ministrul Transporturilor că va fi deschis circulației