China are incredere ca Europa va depasi criza datoriilor

Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 08:24
1369 citiri
China are incredere ca Europa va depasi criza datoriilor

Ministrul de Externe al Chinei, Yang Jiechi, a precizat ca statul chinez are incredere in capacitatea Europei de a depasi criza din zona euro si sustine ca stabilitatea zonei euro este cruciala pentru revenirea economiei globale.

Pe de alta parte, ministrul chinez nu a facut, insa, nicio mentiune in legatura cu investitiile din ultima perioada ale statului chinez in Europa, remarca Yahoo News.

"Credem ca Europa are intelepciunea si abilitatea sa-si rezolve problema datoriilor", a declarat Jiechi, adaugand ca statul chinez a sustinut intotdeauna reactia Europei la criza financiara internationala.

Zona euro a cautat sa ofere Chinei un rol important in fondul sau de salvare, investind mai mult de 3,2 trilioane de dolari in rezerve externe de schimb valutar, cel mai mare din lume.

Exista, insa, limite pentru ce poate Beijingul sa ofere, a declarat un parlamentar chinez, cu toate ca Europa este cea mai mare piata de export pentru chinezi.

Liderii celor mai mari economii ale lumii au declarat, in cadrul summit-ului G20 de la Cannes, ca Europa trebuie sa-si rezolve singura problemele si au amanat, pana in 2012, orice decizie de a folosi resursele Fondului Monetar International, in aceasta problema.

Analistii citati de Business Insider atrag atentia asupra faptului ca Europa, per ansablu, este mult mai bogata decat China, de aceea ar trebui sa fie capabila sa-si rezolve problemele de una singura, prin tiparirea de bani de catre BCE.

Mai mult, ar fi o mare greseala ca Europa sa ceara capital chinez pentru a se salva.

"Ar trebui sa fie ultimul lucru pe care liderii europeni sa si-l doreasca" semnaleaza acestia.

Faptul ca statul chinez are o mare rezerva valutara se datoreaza comertului si politicii de curs valutar, care permite Chinei sa ruleze excedent comercial an dupa an, impreuna cu flux de capital.

#China ajutor Europa, #China criza zona euro , #Europa