CE vrea sa reduca imprumuturile ipotecare in valuta din Europa de Est

Luni, 07 Septembrie 2009, ora 14:40
1291 citiri
CE vrea sa reduca imprumuturile ipotecare in valuta din Europa de Est

Comisia Europeana ameninta sa introduca masuri restrictive in cazul creditelor ipotecare in valuta, care au generat probleme majore in Europa de Est si ingrijorari in legatura cu stabilitatea sistemelor bancare din unele tari, relateaza Financial Times, citat de NewsIn.

Dificultatile care au survenit dupa ce clientii din aceste tari au fost atrasi catre credite ipotecare denominate in alte monede au reprezentat "o ingrijorare majora", a declarat comisarul european pentru piete interne si servicii, Charlie McCreevy, in cadrul unei conferinte de la Bruxelles.

El a confirmat ca executivul Uniunii Europene vrea sa introduca cerinte de capital "specifice si penale" pentru creditori, in incercarea de a preveni acordarea excesiva de credite catre persoane fizice, cand creditele sunt denominate intr-o alta moneda decat veniturile clientului.

Propunerile preliminare care au circulat in timpul verii sugerau impunerea unor cerinte suplimentare de capital cand creditele depasesc 50% din valoarea proprietatii. Daca valoarea imprumutului reprezinta 100% sau mai mult din valoarea proprietatii, ar trebui sa existe acoperire completa de capital din partea creditorului, ceea ce ar face aceste credite neatractive, a relatat Financial Times.

Creditele in valuta, in special cele in franci elvetieni, au cauzat anul trecut probleme pentru unele tari deja fragile din Europa de Est, in contextul in care multe monede est-europene s-au depreciat. Riscul cresterii masive a restantelor la credite a fost important mai ales in Romania, Ungaria, Polonia si Statele Baltice, subliniaza publicatia financiara. 

#ce, #credite, #imprumuturi, #reglementari , #Europa