CE: Europa trebuie sa-si asigure accesul la materiile prime rare

Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 17:42
1067 citiri
CE: Europa trebuie sa-si asigure accesul la materiile prime rare

Comisia Europeana (CE) apreciaza ca Europa trebuie sa-si asigure accesul la materiile prime rare, integrand acesta nevoie in strategia comerciala si dezvoltand propria productie, transmite AFP, anunta Mediafax.

CE enumera, intr-un raport, 14 materii prime considerate esentiale, foarte importante pentru industria europeana si care s-ar putea gasi in cantitati limitate pe piata in urmatorii ani, deoarece productia acestora este concentrata in doar cateva state.

Autoritatea europeana citeaza in special cazul metalelor rare, elemente pentru care cererea este foarte mare deoarece sunt esentiale pentru producerea de aparatura electrica.

Pentru procurarea acestor metale, Uniunea Europeana (UE) este dependenta in totalitate de importuri, in special din China, stat care a limitat livrarile.

In aceste conditii, Europa trebuie sa incerce sa reduca dependenta de importuri, dezvoltand sisteme de reciclat si exploatand propriile resurse, considera Bruxellesul.

"Exploatarea de metale rare ar putea reincepe in Europa in 2015", noteaza comisarul european pentru Industrie, Antonio Tajani.

Acest tip de initiativa ar putea intra in conflict cu alte obiective ale UE, in special cu cele privitoare la protectia mediului.

"Nu exista o excludere automata a activitatilor de minerit in regiunile acoperite de reteaua Natura 2000", subliniaza raportul CE.

Natura 2000 este o retea europeana de arii naturale sau seminaturale in cazul carora trebuie respectate anumite reguli pentru protejarea faunei si florei.

In paralel, Europa trebuie sa puna la punct un sistem diplomatic al materiilor prime, mentioneaza Comisia.

#acces materii prime rare, #metale rare, #export, #europa , #Europa