Cat de utile sunt bombele nucleare imprastiate de americani prin Europa?

Marti, 16 August 2016, ora 15:52
4677 citiri
Cat de utile sunt bombele nucleare imprastiate de americani prin Europa?
Foto: Wikimedia

Cel mai recent raport Stimson Center pune la indoiala necesitatea mentinerii unui arsenal nuclear american in Europa, iar expertii in securitate vorbesc si de o redimensionare a productiei de arme nucleare a SUA.

"Recomandam SUA sa renunte la achizitia bombelor pentru avioanele de vanatoare si sa retraga armele din Europa in mod imediat. Aceasta ar aduce economii de 3,7 miliarde dolari pentru anii fiscali 2017-2021 si peste 6 miliarde pe toata durata programului, resurse care ar putea fi folosite la intarirea capacitatilor conventionale de lupta", arata raportul citat de Defense News

Americanii intentioneaza sa reuneasca caracteristicile celor 4 tipuri de bombe nucleare B61-3, B61-4, B61-7 si B61-10 intr-un singur model de arma, purtand codul B61-12, care ar urma sa doteze avioanele F-35, F15E, F-16 si Tornado incepand cu anul 2020.

Riscuri de securitate

In momentul de fata, 180 de bombe de tip B61 sunt raspandite in cele 6 baze NATO din Europa, dar expertii Stimson Center cred ca acestea reprezinta un risc de securitate, raportul facand referire in mod special la Baza Aeriana Incirlik din Turcia.

"In timpul loviturii de stat din iulie, alimentarea cu energie electrica a bazei a fost oprita, iar avioanele SUA au ramas la sol. In cele din urma, comandantul turc al bazei a fost arestat pentru implicarea sa in puci.

Ramane deschisa intrebarea daca Statele Unite ar fi putut pastra controlul asupra acestor arme in cazul unui razboi civil prelungit", spun autorii studiului Stimson.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#baze NATO Europa, #arsenal nuclear american, #riscuri securitate NATO, #bombe nucleare SUA , #Europa