Bulgaria infiinteaza o celula de criza pentru monitorizarea pietelor financiare

Luni, 08 August 2011, ora 13:18
1062 citiri
Bulgaria infiinteaza o celula de criza pentru monitorizarea pietelor financiare

Celula se va ocupa cu monitorizarea pietelor financiare din SUA si Europa in scopul identificarii riscurilor aparitiei unei noi crize economice, conform NewsIn.

Celula a fost infiintata la ordinele ministrului de finante Simeon Djankov si ii include pe viceministrii de finante Vladislav Goranov si Boriana Penceva, precum si experti din departamentul de analize al ministerului si din banca centrala.

Celula ii va prezenta un raport lui Djankov la sfarsitul fiecarei saptamani.

In paralel, o echipa a ministerului a inceput sa traseze scenarii pesimiste si optimiste pentru bugetul din 2012, in functie de evolutia de pe pietele globale.

Potrivit cotidianului 24 Ceasa, Bulgaria va inregistra la anul o rata a inflatiei relativ mare, de 4% - 5%.

"Toate guvernele trebuie sa fi invatat pana acum ca este nevoie de reguli financiare stricte si de o politica fiscala disciplinata. Fiecare stat membru UE poate sa invete din exemplul Bulgariei.

Am putut face fata crizei fara imprumuturi externe, fara sa crestem taxele si sa avem un deficit imens. Suntem pe drumul cel bun si vom continua sa mergem in aceasta directie", a subliniat Djankov.

Intre timp, premierul Boiko Borisov a declarat ca Sofia nu va incerca sa adere la Zona euro pana cand toate statele membre UE isi vor scadea deficitul sub 3%.

Seful guvernului a mai atras atentia ca scaderea ratingului SUA de catre S&P este o dovada ca perioada actuala nu permite populismul, dar a minimalizat riscul ca actuala criza din Statele Unite sa afecteze negativ fondurile UE pentru Bulgaria.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza, #criza sua, #criza europa, #sua rating, #celula criza , #Europa