Bucurestiul, cel mai atractiv oras din Europa de Est pentru investitori

Sambata, 20 Februarie 2010, ora 01:21
2791 citiri
Bucurestiul, cel mai atractiv oras din Europa de Est pentru investitori

Bucurestiul este cel mai atractiv oras din Europa de Est pentru investitori, dar ocupa doar locul 18 intr-un top format din 25 de mari orase europene si realizat de revista britanica fDi Magazine, editata de grupul Financial Times.

Clasamentul celor mai atractive 25 de mari orase europene este condus de Londra, Paris, Moscova, Stockholm si Barcelona. Dintre marile orase est-europene au fost incluse in studiu si Varsovia, pe locul 22, respectiv Budapesta, pe 25, potrivit studiului fDi Magazine "Orase si Regiuni Europene ale viitorului 2010/2011".

Publicatia britanica a analizat 223 de orase si 142 de regiuni in functie de potentialul economic, resurse umane, eficacitatea costurilor pentru investitori, calitatea vietii, infrastructura, deschidere fata de mediul de afaceri si strategia de promovare pentru atragerea investitiilor straine directe.

Bucuresti ocupa prima pozitie intre cele mai atractive zece mari orase din Europa de Est, fiind urmat de Varsovia (Polonia), Budapesta (Ungaria), Praga (Cehia), Bratislava (Slovacia), Cracovia (Polonia), Kiev (Ucraina), Pilsen (Cehia), Brno (Cehia) si Wroclaw (Polonia).

In timp ce Polonia si Cehia sunt prezente fiecare cu cate trei orase, Romania, Ungaria, Slovacia si Ucraina sunt reprezentate doar prin intermediul capitalelor.

In functie de eficienta costurilor pentru investitori, Bucurestiul conduce topul marilor orase europene, urmat de Sofia (Bulgaria), Harkov (Ucraina), Tbilisi (Georgia) si Dnepropetrovsk (Ucraina). Romania domina clasamentul oraselor mici in functie de eficienta costurilor, cu patru prezente in top cinci.

Astfel, Brasovul ofera investitorilor cea mai buna eficienta a cheltuielilor, urmat de Iasi si Timisoara, iar Constanta (locul cinci) a fost devansata de Kaunas (Lituania). In randul oraselor foarte mici, Romania este reprezentata doar de Ploiesti, plasat pe locul cinci in functie de atractivitatea costurilor.

Bucuresti a obtinut zece puncte (maxim posibil) in privinta investitiilor straine totale in megaproiecte. Urmatoarele clasate sunt Moscova si Sank Petersburg, ambele putin peste opt puncte, respectiv Londra, cu 6,5 puncte, si Varsovia, peste patru puncte.

Capitala Romaniei a fost desemnata pe pozitia a treia intre primele cinci mari orase europene cu cel mai ridicat grad de deschidere fata de investitori. Lider in functie de acest criteriu a fost Moscova, urmata de Sankt Petersburg, ambele din Rusia.

Kiev (Ucraina) si Copenhaga (Danemarca) s-au clasat pe locurile patru si cinci. La un studiu pe regiuni privind atractivitatea pentru investitori, Bucuresti-Ilfov a ocupat ultima pozitie dintre 25 de zone analizate, potrivit revistei britanice.

Bucuresti-Ilfov a fost inclusa si in clasamentul celor mai atractive zece mici regiuni din Europa, pe locul al saselea.

Regiunea Bucuresti este, insa, cea mai interesanta din Europa de Est pentru investitori, fiind urmata de Praga (Cehia), Kozep-Magyarorszag (Ungaria) si Masovia (Polonia).

Orasele si regiunile din Romania analizate de fDi nu au fost incluse in clasamentele privind potentialul economic, resurse umane, calitatea vietii, infrastructura si strategia de promovare pentru atragerea investitiilor straine directe. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#atractiv, #bucuresti, #capitala, #europa, #investitori , #Europa