Bucuresti, penutimul in topul celor mai bune orase europene pentru afaceri

Luni, 04 Octombrie 2010, ora 12:43
1335 citiri
Bucuresti, penutimul in topul celor mai bune orase europene pentru afaceri

Bucurestiul se afla pe penultima pozitie, fata de 30 anul trecut, in clasamentul celor mai bune 36 de destinatii pentru afaceri din Europa, inregistrand regrese la majoritatea criteriilor luate in considerare la alcatuirea topului, potrivit unui studiu al Cushman&Wakefield, transmite NewsIn.

In urma Bucurestiului se plaseaza doar Atena, se arata in studiul European Cities Monitor, realizat de compania de consultanta imobiliara Cushman&Wakefield.

Cele mai bune trei destinatii pentru afaceri sunt, ca si anul trecut, Londra, Paris si Frankfurt.

Pe urmatoarele pozitii s-au plasat Bruxelles, in urcare cu un loc, si Barcelona, care a coborat cu o treapta, comparativ cu 2009, Amsterdam, Berlin si Madrid.

Studiul a fost realizat de firma TNS BMRB, prin intervievarea directorilor responsabili de identificarea unor noi destinatii de afaceri din 500 de companii europene.

La alcatuirea clasamentului s-a tinut cont de mai multe criterii, considerate importante de companii in deciziile de a loca afacerile, precum calitatea legaturilor de transport cu alte orase interne sau externe, telecomunicatiile, accesul la alte piete, disponibilitatea si cheltuielile cu forta de munca, costurile cu spatiile de birouri si calitatea vietii angajatilor. 

Pe primele pozitii in topul criteriilor se regasesc accesul facil la piete si clienti, element indicat de 61% dintre repondenti, disponibilitatea personalului calificat (58%) si calitatea telecomunicatiilor (55%). 

In ceea ce priveste, accesibilitatea pe piata, Bucurestiul se afla pe ultima pozitie, coborand 11 locuri, la acest criteriu Capitala inregistrand cea mai mare depreciere.

Tot pe ultimul loc in clasamentul celor 36 de piete analizate se afla Bucurestiul in functie de calitatea legaturilor de transport cu alte orase interne sau externe, fata de 27 anul trecut. 

Pe de alta parte, costurile cu spatiile de birouri claseaza Capitala pe pozitia 21, dupa ce anul trecut in functie de acest criteriu Bucurestiul ocupa locul 9. Si la capitolul disponibilitatii spatiilor de birouri, situatia din Bucuresti s-a inrautatit, astfel ca acesta a cazut sapte pozitii in clasament pana pe 24, mentinandu-se insa in fata unor orase precum Roma, Viena, Geneva sau Zurich.

Mai mult, Bucurestiul a pierdut, in favoarea Varsoviei, pozitia de lider in clasamentul realizat dupa costul cu forta de munca pe care a ocupat-o anul trecut, in acest an fiind plasat pe locul cinci. Costuri cu forta de munca mai reduse decat in Bucuresti se inregistreaza, potrivit studiului Cushman, in Bratislava, Lisabona si Istanbul.

Dupa climatul de afaceri asigurat de autoritati, Bucurestiul a cazut de pe locul 5 in 2009 pe 19 in acest an, iar in functie de calitatea vietii angajatilor, Bucurestiul a coborat trei o pozitii, pe locul 33, inainte de Budapest, Glasgow sau Atena.

Singurul criteriu la care Bucurestiul a inregistrat progrese a fost cel legat de abilitatile privind limbile straine unde Capitala a urcat de pe locul 29 pe 27.

Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Dacă “fiecare gospodină trebuie să știe să conducă statul”, orice bucureștean trebuie să știe să conducă PMB
Lenin a fost un vizionar, iar una din maximele lui, pe care o regasiti in titlu, pare a fi valabila si in Romania zilelor noastre... Aceasta este o radiografie a momentului politic actual, cu...
#afaceri, #bucuresti, #top , #Europa