Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bucuresti, locul trei in Europa, dupa preferintele companiilor

Bucuresti, locul trei in Europa, dupa preferintele companiilor

Bucurestiul este al treilea oras din Europa in care cele mai importante 500 de companii multinationale europene intentioneaza sa isi extinda afacerile, potrivit raportului European Cities Monitor (ECM) elaborat anual de consultantul global in real estate - Cushman & Wakefield.

Capitala Romaniei este depasita in aceasta privinta de Moscova si Praga, dar se situeaza la egalitate cu Varsovia, devansand Budapesta, care se situeaza pe locul imediat urmator.

Raportul Cushman&Wakefield se realizeaza pe baza de interviuri cu senior manageri si directori din bordul de conducere, responsabili de locarea/relocarea a 500 dintre cele mai mari companii din Europa. Pe langa clasificarea generala, cele 34 de orase sunt clasificate in functie de criterii precum transporturi, telecomunicatii, accesul in piete, disponibilitatea si costul fortei de munca, costul spatiilor de birouri si calitatea vietii.

Cele 500 de companii considera ca Bucurestiul face mai multe eforturi pentru a-si imbunatati conditiile pe care le ofera derularii afacerilor decat Moscova, dar mai putine decat Praga, Budapesta sau Varsovia.

Companiile considera insa ca orasele spaniole fac cele mai multe eforturi: Barcelona fiind pe primul loc, urmata de Madrid.

Tot in privinta imbunatatirilor, companiile considera ca Bucurestiul si-a imbunatatit transportul intern fata de anul trecut, urcand in clasament de pe locul 30 pe locul 26. Astfel, Romania sta mai bine in aceasta privinta decat vecinii din Budapesta (locul 31) sau decat polonezii din Varsovia (locul 30) si la egalitate cu praghezii.

Dar in privinta legaturilor de transport externe, Bucurestiul se situeaza chiar pe ultimul loc dintre cele 34 de orase considerate importante pe afacerile in Europa, in timp ce Budapesta a avut un salt similar cu cel pe care l-a avut Bucurestiul in privinta transportului intern: de pe locul 33 pe locul 26.

In schimb accesul Bucurestiului catre piete a urcat opt locuri fata de anul trecut pana pe pozitia 24, fiind pe picior de egalitate cu Stockolm si Istanbul si devansand in acelasi timp orase precum Roma, Viena sau Atena.

Totusi celelalte orase central si est europene se claseaza mai sus: Budapesta locul 22, Praga locul 21 si Varsovia locul 15. Pe primul loc este Londra.

Bucurestiul sta foarte bine in privinta costurilor pe care companiile le au cu forta de munca. Se situeaza pe locul al doilea in Europa, fiind devansata doar de Varsovia anul acesta. Anul trecut Bucurestiul era chiar pe prima pozitie in aceasta privinta.

Totusi exista si un aspect mai putin favorabil, companiile multinationale nu apreciaza foarte mult calificarea pe care angajatii bucuresteni o au: Bucurestiul ocupa locul 32, in timp ce Budapesta se situeaza pe 21, Praga pe 24 si Varsovia pe 25.

De asemenea, ele sunt de parere ca nu stam atat de bine la capitolul limbi straine precum cei din Budapesta, Varsovia sau Praga.

Un alt aspect mai putin imbucurator pentru bucuresteni este calitatea vietii angajatilor din Europa Centrala si de Est. Companiile chestionate au plasat bucurestenii pe ultimele locuri in clasament in functie de calitatea vietii acestora: Bucuresti - locul 31, Varsovia locul 32, Budapesta - 30 si Praga 29. Companiile considera ca angajatii din Barcelona (locul 1), Munchen ( locul 2) si Stockolm (locul 3) au cea mai inalta calitate a vietii.

Cele mai importante 5 criterii in aceasta decizie sunt disponibilitatea fortei de munca calificata, accesul usor catre piete, clienti si consumatori, calitatea telecomunicatiilor, legaturile de transport cu alte orase precum si cele internationale si costul fortei de munca.

Un alt aspect usor imbunatatit de Bucuresti este gradul de poluare, acesta a urcat de pe locul 32 pe locul 30, situandu-se insa inca printre cele mai poluate orase europene.

Daca anul trecut chiriile spatiilor de birouri erau considerate accesibile si plasau Bucurestiul chiar pe a doua pozitie intre orasele europene in aceasta privinta, anul acesta Bucurestiul a pierdut 11 locuri, situandu-se la jumatatea clasamentului, pe locul 13.

In ceea ce priveste telecomunicatiile, Bucurestiul a urcat de pe 32 pe 29 si a devansat Budapesta, Varsovia si Praga (situate la egalitate pe locul 31).

In privinta eforturilor financiare pe care le fac autoritatile pentru a incuraja afacerile (cum ar fi reducerile de taxe si alte stimulente financiare), Bucurestiul este la mijlocul clasamentului, pe locul 11, pozitia fiind relativ constanta fata de anul trecut: locul 11 - 2008, locul 10 - 2007.

Aceasta perceptie este similara cu perceptia asupra autoritatilor din Praga (locul 9), in timp ce Budapesta si Varsovia sunt vazute ca facand mai multe eforturi (locul 4, respectiv 2). Orasele care neglijeaza cel mai mult aceste aspecte sunt Roma si Milan - locurile 34, respectiv 33.

'Bucurestiul este un oras extrem de dinamic, din toate punctele de vedere. Se fac eforturi atat din partea companiilor care doresc implementarea proiectelor in aceleasi conditii de calitate ca si in celelalte orase din Europa, in special ca in cele vestice.

Astfel asistam la imbunatatiri importante de la an la an, iar un aspect deosebit de important pentru companii, asa cum arata raportul ECM sunt telecomunicatiile: Bucurestiul se afla in zona de acoperire a celor mai mari operatori de telefonie mobila pe plan european si mondial. In privinta real estate-ului acum sunt activi pe piata din Romania unii dintre cei mai de succes dezvoltatori din Europa. a spus Razvan Gheorghe, director general al Cushman & Wakefield Activ Consulting.

Cushman&Wakefield este cea mai mare companie cu capital privat din lume in domeniul imobiliar. Fondata in 1917, compania detine 221 de birouri in 58 de tari si are peste 15.000 de angajati. Compania reprezinta clienti care sunt mici intreprinzatori sau mari companii prezente in topul 'Fortune 500 companies'.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1113 ori