British Airways le ofera pilotilor actiuni in schimbul reducerii salariilor

Joi, 18 Iunie 2009, ora 16:58
1296 citiri
British Airways le ofera pilotilor actiuni in schimbul reducerii salariilor

Sindicatul britanic al pilotilor si conducerea companiei British Airways au incheiat un acord in legatura cu o serie de masuri economice, acord ce include o scadere salariala si o serie de disponibilizari, in schimbul unui program de acordare de actiuni, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Acordul incheiat cu Asociatia Pilotilor Britanici (Balpa), ce urmeaza sa fie ratificat de parti, vizeaza scaderea salariilor pilotilor cu 2,61%, echivalent cu 2.350 euro pe an.

Masura va duce la scaderea costurilor cu 20%. In plus, 78 dintre cele 3.200 de posturi de piloti vor fi suspendate.

De asemenea, orarele si conditiile de lucru vor fi modificate, pentru a deveni mai rentabile.

Masurile vor permite companiei, ce se confrunta cu pierderi enorme din cauza scaderii traficului, sa economiseasca 26 milioane lire pe an (peste 30 milioane euro), incepand din octombrie.

In schimbul acestor sacrificii, Balpa a negociat crearea unui plan de stimuli, prin care pilotii vor primi, in 2011, actiuni British Airways cu o valoare totala de 13 milioane lire.

"Acest pachet de masuri va ajuta British Airways sa depaseasca actuala criza economica, perimtandu-le pilotilor, pentru prima oara, sa obtina o parte din profitul generat cu ajutorul lor", a anuntat Balpa.

"Este un acord fara precedent. Am spus ca suntem pregatiti, ca sindicat, sa contribuim la eforturi, cu conditia sa primim apoi o parte din castiguri", a declarat secretarul general Balpa, Jim McAuslan.

In paralel cu negocierile cu pilotii, British Airways a extins planurile de concedieri voluntare in ultimele luni, si a facut apel la toti salariatii sa ajute la redresarea economica.

British Airways le-a cerut, la inceputul acestei luni, celor 40.000 de angajati sa renunte la salarii pentru o luna, in contextul in care grupul incearca sa reduca o serie de cheltuieli ce ajung la trei milioane de lire sterline/zi.

British Airways Plc, cea de-a treia companie aeriana din Europa, a raportat primele pierderi anuale din 2002, din cauza scaderii traficului de pasageri, in contextul recesiunii economice globale.

BA a avut pierderi nete anuale de 375 milioane lire sterline (595 milioane dolari) in anul fiscal incheiat pe 31 martie, fata de un profit de 712 milioane lire sterline, anul trecut, arata un comunicat al companiei, publicat vineri.

Totusi, in perioada analizata, compania a avut vanzari in crestere cu 2,7%, la 8,92 miliarde lire sterline. 

#profit, # actiuni, # salariati, # companie , #Europa