Bogatii fug din sudul Europei

Miercuri, 25 Mai 2011, ora 14:30
1500 citiri
Bogatii fug din sudul Europei

Bogatii din sudul Europei investesc in locuinte de lux in Londra si isi muta banii in bancile din cartierul financiar londonez pentru a se refugia de criza datoriilor de stat, conform Mediafax.

Agentii imobiliari sustin ca tot mai multi clienti din Spania, Italia si Grecia isi fac loc pe piata rezidentiala din cartierele scumpe ale Londrei, precum Mayfair si Belgravia, alaturandu-se "coloniilor" de rusi, indieni si arabi.

Potrivit datelor firmei britanice de consultanta imobiliara Savills, cumparatorii din Spania, Italia si Grecia si-au crescut tot mai mult prezenta, de la inceputul anului, pe piata achizitiilor din cele mai luxoase cartiere din centrul Londrei.

"In 2011, cred ca momeala unui activ sigur, denominat in lira sterlina, pare din nou atractiva, in timp ce pietele financiare din aceste tari par intr-o stare precara", a declarat directorul general al Savills Research, Yolande Barnes.

Ponderea achizitiilor de catre vest-europeni non-britanici a proprietatilor de lux din Londra a crescut la 14% in acest an de la 11% in 2010, iar in cadrul acesui procentaj 36% sunt spanioli, italieni si greci, fata de 25% anul trecut.

Cumparatorii din aceste tari au efectuat jumatate din achizitiile de peste 15 milioane de lire derulate de vest-europeni si 43% din tranzactii pe segmentul 5-15 milioane lire, potrivit Savills.

Si bancherii londonezi specializati pe clienti a caror avere se masoara in zeci de milioane de lire afirma ca sunt contactati de tot mai multi clienti din sudul Europei, din cauza crizei financiare din zona.

"Bancile si-au crescut investitiile in sudul Europei si au facut mai multe angajari pe plan local, pentru a profita de averile acumulate pe parcursul anilor de boom, cand "noii bogati" au inceput sa caute oportunitati dincolo de pietele si bancile autohtone.

"Regiunea are cativa magnati importanti - Grecia are familiile cu afaceri in domeniul transporturilor, iar Spania se lauda cu personalitati ca Amancio Ortega, fondatorul retailerului Inditex, si presedintele clubului Real Madrid, Florentino Perez, figura importanta in domeniul constructiilor", spune un manager al HSBC.

Bogatii din sudul Europei par ca au rezistat bine crizei financiare, numarul de milionari din Spania si Italia continuand sa creasca in perioada 2008-2009.

#bogati, #emigrare, #londra, #europa sud, #zona euro, #datorii , #Europa