Blair: Puterea de influenta a Europei este amenintata de tarile emergente

Marti, 27 Martie 2012, ora 09:43
1540 citiri
Blair: Puterea de influenta a Europei este amenintata de tarile emergente

Fostul premier britanic Tony Blair a pledat luni, in cadrul unei conferinte in Bucuresti, pentru unitatea Europei intr-o lume aflata in fata marii schimbari geopolitice a secolului 21, anume emergenta noilor economii ale lumii.

"Daca inainte, pe vremea tatalui meu, scopul Europei a fost pacea, acum este puterea. Acum, Europa trebuie sa se concentreze pe cum poate ramane influenta intr-o lume aflata intr-o permanenta schimbare. Fiecaruia, pe cont propriu, o sa ne fie imposibil sa influentam politica globala. Schimbarile globale sunt profunde si Europa trebuie sa se adapteze la ele. Cea mai mare caracteristica a lumii, in prezent, este viteza schimbarii.

Marea schimbare geopolitica a secolului 21 va fi emergenta Chinei, in special, dar totodata si a altor tari care vor influenta geopolitica, precum India, Brazilia, Indonezia. Viitorul Europei depinde de cat de mult reusim sa ne unim in scopul ramanerii influenti in lume", a declarat Blair.

El a spus ca Europa are doua obiective majore pe care trebuie sa le duca la bun sfarsit. Primul obiectiv, pe termen scurt, este pastrarea monedei unice, al doilea obiectiv, pe termen lung, fiind schimbarea sistemului social european.

"E greu sa fim uniti, dar nu avem alta solutie daca vrem sa avem putere, influenta. Daca nu ramanem uniti, vocea Europei nu se va auzi", a mai declarat fostul premier britanic.

La eveniment au participat fostii sefi de stat Ion Iliescu si Emil Constantinescu, fosti premieri Calin Popescu Tariceanu, Victor Ciorbea si Petre Roman, precum si mai multi lideri ai PSD, PNL si PC. La discursul lui Tony Blair a venit si vicepresedintele PDL, Theodor Paleologu, care a cumparat cartea cu memoriile lui Blair. Au mai participat reprezentanti ai ambasadelor si oficiali ai BNR.

#Blair Europa tarile emergente, #declaratii Blair Romania , #Europa