BERD a realizat in 2009 investitii record in Europa de Est, de 7,9 miliarde euro

Miercuri, 24 Februarie 2010, ora 14:42
988 citiri
BERD a realizat in 2009 investitii record in Europa de Est, de 7,9 miliarde euro

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si-a majorat anul trecut investitiile in Europa de Est, pana la 7,9 miliarde euro,din care cea mai mare parte a mers catre sectorul financiar, pentru a sustine revenirea din criza, a anuntat miercuri institutia, citata de NewsIn.

BERD a precizat ca vizeaza a majorare a acestor investitii in anii urmatori. In 2009, banca s-a axat in special pe sustinerea bancilor, grav afectate de criza finaicara mondiala, pentru a le permite sa mentina creditarea, in special catre companiile mici.

Banca a oferit, de asemenea, finantare companiilor mari si a investit masiv in proiecte de energie si infrastructura. Investitiile in energie s-au orientat spre energia regenerabila. "Incetinirea economica mondiala va continua sa afecteze regiunea in care investeste BERD.

Revenirea va fi lenta si inegala in regiune, iar afluxurile de investitii private vor ramane mici. Ca si in 2009, BERD va fi gata sa sprijine Europa de Est in aceasta perioada dificila", a declarat Manfred Schepers, vicepresedintele BERD. BERD a afisat in 2009 o pierdere neta de 746 milioane euro, in ton cu estimarile, dupa o pierdere de 602 milioane euro in anul precedent. Pierderea reflecta o crestere a provizioanelor pentru posibilele pierderi din credite si pierderi din reevaluarea participatiilor din portofoliu.

Capitalizarea bancii ramane "foarte buna", insa institutia a cerut aprobarea actionarilor pentru o majorare de capital, pentru a putea finanta investitii mai mari in urmatorii ani, mai arata comunicatul BERD. Infiintata in 1991, la sfarsitul Razboiului Rece, pentru a ajuta fostele tari comuniste sa se adapteze la pietele libere, BERD a investit pana in prezent peste 47 miliarde euro pe cont propriu si aproape 150 miliarde euro alaturi de alti parteneri din sectorul public si privat. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#BERD, # investitii, # criza, # companii, # creditare , #Europa