BCE ar putea scadea dobanda-cheie pana la minimul istoric

Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 09:23
1551 citiri
BCE ar putea scadea dobanda-cheie pana la minimul istoric

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, ar putea aproba scaderea dobanzii de politica monetara pana sub 1%, un nou minim istoric. Analistii internationali spun ca seful BCE ar putea actiona asemanator lui Ben Bernake, mai mult decat ca Jean-Claude Trichet.

Zona euro este amenintata cu un nou val de recesiune, iar pentru a preintampina acest lucru, Mario Draghi ar putea reduce dobanda-cheie sub 1%, pentru prima data in istorie, scrie Bloomberg. Daca va lua aceasta decizie, BCE ar putea ajuta bancile sa isi restabileasca bilanturile.

Decizia de reducere a dobanzii cheie ar putea dovedi faptul ca Mario Draghi actioneaza ca Ben Bernake si nu ca predecesorul sau, Jean Claude Trichet. Acesta din urma a ales sa creasca dobanda de politica monetara. In cazul in care incetinirea economica va trage in jos Germania, cea mai mare economie din Europa, statul german ar putea lua in calcul adoptarea stilului Federal Reserve. Institutia americana prefera cumpararea activelor.

Presiunile din zona euro sunt agravate si de incetinirea activitatii economice, masurile de austeritate impingand blocul monetar spre o noua runda de recesiune.

"Solutia la problemele zonei euro este un proces indelungat, care presupune reforme structurale si consolidare fiscala. Liderii vor face eforturi sa intre pe acest drum, insa divergentele de ordin politic si economic presupun un nivel ridicat de incertitudine", a afirmat un analist din cadrul Deutsche Bank Londra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#dobanda cheie BCE, #reducere dobanda cheie, #criza zona euro , #Europa