Banca Vaticanului, controlata la pacatele fiscale - 147 de dosare de spalare de bani

Vineri, 29 Mai 2015, ora 16:51
3089 citiri
Banca Vaticanului, controlata la pacatele fiscale - 147 de dosare de spalare de bani
Foto: Radio Notre Dame

La 5 ani de la infiintarea Agentiei de Informatii Financiare de la Vatican, inspectorii antifrauda ai micului stat din inima Romei dau semne ca sunt pe calea cea buna.

Numarul cazurilor suspecte de frauda, evaziune fiscala si spalare de bani derulate prin Banca Vaticanului a scazut intre 2013 si 2014 de la 202 la 147, arata Hurriyet Daily News.

Semnal reformist

Agentia de Informatii Financiare a fost infiintata in 2010 de catre demisionarul papa Benedict al XVI-lea, ca o masura reformatoare menita sa faca lumina in tenebroasele operatiuni financiare derulate prin intermediul Bancii Vaticanului.

Timp de cativa ani, agentia a parut sa aiba un rol formal, iar in 2012 au fost raportate doar 6 cazuri suspecte.

In acest moment insa, inspectorii antifrauda ai Vaticanului par sa fi intrat cu adevarat in paine: 147 de dosare in care exista suspiciuni de frauda si evaziune fiscala au fost inaintate procurorilor italieni.

Conflict vechi

Organele de ancheta ale statului italian au reprosat conducerii Vaticanului ani la rand faptul ca modul de lucru al bancii statului-biserica permitea ascunderea veniturilor celor mai bogati italieni de catre organele de control fiscal.

In ultimii ani, inclusiv oficiali din cadrul Bancii Vaticanului au fost anchetati in dosare vizand spalarea de bani prin intermediul acestei institutii.

Agentia de Informatii Financiare a Vaticanului a semnat in cursul lunii trecute un protocol de colaborare si schimb de informatii cu autoritatile italiene in vederea combaterii evaziunii.

Alte 20 de acte similare au fost semnate in ultimii ani cu autortatile altor state de pe glob.

Numarul anchetelor comune vizand activitatea finaciara derulata de unele firme si persoane straine prin Banca Vaticanului a crescut de la 4, in 2012, la 113, anul trecut.

#inspectori anti frauda Vatican, #cazuri evaziune Banca Vatican, #ancheta dosare frauda Vatican , #Europa