Banca Mondiala: Economia Europei de Est amenintata de bolile de inima si cancer

Marti, 20 Septembrie 2011, ora 19:08
1240 citiri
Banca Mondiala: Economia Europei de Est amenintata de bolile de inima si cancer

Bolile de inima, obezitatea, cancerul, diabetul si afectiunile respiratorii ameninta tot mai mult securitatea economica a Europei de Est si a statelor din alte parti ale lumii, se arata intr-un studiu realizat de Banca Mondiala, preluat de NewsIn.

Este vorba de tari cu venituri mici si medii, in cazul majoritatii acestor state lipsind finantarea si capacitatea serviciilor medicale de a administra criza generata de asa-numitele "afectiuni non-comunicabile" (ANC, boli nediagnosticate).

Africa, Europa de Est si Asia se confrunta cu niveluri alarmante ale bolilor cronice, cu mult peste nivelul tarilor dezvoltate, unde afectiunile non-comunicabile au fost, o lunga perioada de timp, principala cauza a imbolnavirilor si deceselor.

In ajunul unui summit special consacrat acestui subiect la Natiunile Unite, in New York, Banca Mondiala a spus ca incidenta tot mai mare a bolilor cronice, in special la tinerii incadrati in munca, este un pericol care cere atentie globala imediata.

Raportul este intitulat "Cresterea periculozitatii bolilor non-comunicabile: sa actionam acum pentru a schimb tendinta".

Potrivit studiului, in Africa de Sud, de pilda, unde bolile cardiovasculare sunt deja o cauza majora de deces si handicap, populatia avand primul atac de cord in medie la varsta de 53 de ani, comparativ cu 59 in restul lumii. In Orientul Mijlociu si Africa de Nord, bolile "tacute" au o incidenta tot mai mare in randul femeilor si adolescentilor, favorizate de factori care nu au legatura cu varsta, cum ar fi o rata in crestere a obezitatii si a fumatului.

In Ucraina, o persoana din patru avand varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani sufera de o boala cronica, fiind afectati tot mai multi tineri, ceea ce determina Banca Mondiala sa ajunga la concluzia ca aceasta tara ti-ar putea pierde generatia urmatoare din cauza bolilor cronice.

Daca actuala tendinta persista, Africa Subsahariana va fi regiunea cel mai dur lovita de criza bolilor necomunicabile, spune raportul BM. Africa de Sud ar putea sa ajunga in 2030 la 72% din decese cauzate de aceste afectiuni. Peste 30% din aceste decese vor fi premature si puteau fi prevenite.

Raportul Bancii Mondiale sugereaza ca aceste tendinte ar putea fi contracarate prin promovarea unui stil de viata sanatos, limitarea fumatului, taxe, reducerea consumului de sare inclusiv in alimentele semipreparate.

In India, bolile respiratorii ar putea fi reduse prin promovarea si folosirea unor masini de gatit care sa foloseasca un combustibil "curat".

In anul fiscal 2011, Banca Mondiala a cheltuit 2,96 miliarde de dolari pentru finantare in domeniul sanatatii, nutritiei si a populatiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banca mondiala, #economie europa, #cancer, #boala inima, #diabet, #economie sanatate , #Europa