Americanii trimit in Europa arma creata special sa doboare rachetele balistice ale Rusiei

Miercuri, 23 Martie 2016, ora 14:55
7155 citiri
Americanii trimit in Europa arma creata special sa doboare rachetele balistice ale Rusiei
Foto: Wikimedia

Armata americana va beneficia pana la sfarsitul anului de cinci sisteme operationale de rachete THAAD pentru altitudini mari, o parte din acestea urmand sa ajunga in Europa, ca urmare a solicitarii adresate de comandamentul trupelor americane de pe continent (EUCOM).

Restul sistemelor ar putea fi relocate in Orientul Mijlociu si Coreea de Sud, ca urmare a tensiunilor inregistrate intre Washington, pe de o parte, si Teheran si Phenian, de cealalta, anunta IB Times.

"Avem cereri pentru aceste sisteme de rachete antibalistice de mare altitudine de la EUCOM si CENTCOM (comandamentul central al armatei Statelor Unite - n.red.).

In acest moment, incercam sa rezolvam cererile la nivel regional pentru sistemele THAAD (Terminal High Altitude Area Defense - n.red.), dar, in acelasi timp, sa ramanem flexibili pentru a raspunde la neprevazut", a precizat general-locotenentul David Mann, comandantul programului de aparare antiaeriana din cadrul armatei americane.

Mann a mentionat ca propunerile privind relocarea sistemelor THAAD la nivel regional vor fi inaintate Departamentului Apararii, in acelasi timp, pastrand o rezerva privind capacitatea de reactie a armatei americane la nivel global.

Instalarea sistemelor de rachete THAAD in Europa si Orientul Mijlociu nu are inca un program stabilit, fiind necesare pregatiri mai ample decat in cazul sistemelor antiaeriene Patriot, cu raza mai mica de actiune, a anuntat generalul american.

Cel mai probabil, in Europa, rachetele Thaad vor fi pozitionate pentru a intercepta rapid un eventual atac cu rachete balistice din partea Rusiei, Polonia fiind candidatul cel mai potrivit pentru a gazdui noul sistem antiaerian.

Ideea trimiterii rachetelot THAAD in Coreea de Sud este si ea supusa analizei, in acest moment purtandu-se discutii pe aceasta tema intre oficialii de la Washington si Seul.

"Ar reprezenta o crestere a capacitatii de aparare in peninsula coreeana, dar trebuie sa lamurim clar ca sistemul este indreptat catre Coreea de Nord si nu spre China", a explicat David Mann.

Beijingul se opune instalarii sistemelor THAAD in Coreea de Sud de teama ca Washingtonul va putea monitoriza exercitiile antiaeriene derulate de armata chineza pana in regiunea Xian, in nordul tarii.

In acelasi timp, oficialii din Coreea de Nord, in calitate de principali parteneri comerciali ai Chinei, au negat faptul ca ar purta discutii pe aceasta tema cu Washingtonul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sistem rachete THAAD Europa, #rachete de interceptie Europa, #rachete Coreea de Sud, #armament american , #Europa