Almunia catre banci: Publicati activele toxice, daca vreti sa se reia creditarea!

Vineri, 06 Martie 2009, ora 09:41
1645 citiri
Almunia catre banci: Publicati activele toxice, daca vreti sa se reia creditarea!

Bancile ar trebui sa publice activele toxice din bilanturile contabile, pentru a reda increderea investitorilor in sistemul bancar si pentru a debloca piata creditelor, a declarat joi comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, citat de Reuters.

 

"Comisia Europeana face apel la banci sa dezvaluie activele riscante ce figureaza in bilanturile contabile, cu scopul de a putea fi calculat gradul de solvabilitate", spune Almunia, intr-un discurs pregatit pentru a fi rostit la Frankfurt.

"Cu cat mai repede fac acest lucru, cu atat mai repede va fi redresata increderea in sectorul bancar", a explicat comisarul european. El a mai spus ca, pentru ca programele de indepartare a activelor toxice sunt costisitoare, bancile sunt cele care ar trebui sa plateasca mai intai.

Comisarul a spus ca tarile din Uniuea Europeana trebuie sa se hotarasca daca vor sa gestioneze activele toxice printr-o "banca rea", printr-o schema de asigurari sau printr-o combinatie intre aceste metode.

Almunia a reafirmat ca depinde de bancile mama din Europa Occidentala, ce detin subsidiare in Europa de Est, sa se asigure ca aceste unitati dispun de capital suficient, in contextul in care criza economica ar putea sa le afecteze o parte din active.

"In aceste zile se vorbeste prea mult despre situatia unora dintre bancile cu subsidiare in Europa Centrala si de Est", a spus comisarul. "Cu siguranta, acestea trebuie sa se asigure ca si subsidiarele beneficiaza de o parte din ajutoarele primite de la guvernele nationale de bancile-mama", a adaugat el.

Almunia a mentionat ca, daca un sistem bancar dintr-o tara ramane cu o lipsa de lichiditate, nu doar ca va cauza probleme serioase pentru economia tarii respective, dar va crea si probleme bancilor-mama.

"Nu este doar o chestiune de a mentine bancile pe linia de plutire. Este vorba despre protejarea stabilitatii macroeconomice in Europa, iar Comisia monitorizeaza situatia indeaproape", a mai spus comisarul.

 

#active, #almunia, #banci, #incredere, #investitori, #toxice , #Europa

Curs valutar

1 EUR = 4.9770 RON

0.0007

1 USD = 4.6403 RON

0.0047
  1. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  2. Petro-dolarii au devenit istorie! Arabia Saudită dă o lovitură puternică dolarului american
  3. Se închide o fabrică importantă din industria alimentară. Concedierile anunțate de conducerea companiei
  4. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  5. Peste două tone de trufe din Gorj vor ajunge în restaurantele de lux din Europa de Vest. Cât costă un kilogram din ciupercile rare
  6. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  7. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  8. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  9. Bucureștiul după alegeri. Ce rămâne din trenul metropolitan: "Ne punem bețe în roate singuri. Mobilitatea nu ține cont de astfel de granițe" VIDEO
  10. La cât a ajuns salariul mediu net în România și cum va influența noul salariu minim. Domeniile cu cel mai bine plătiți angajați