O tara vecina cu Rusia pregateste un batalion modern de infanterie mecanizata

Vineri, 08 Ianuarie 2016, ora 12:53
4987 citiri
O tara vecina cu Rusia pregateste un batalion modern de infanterie mecanizata
Foto: Wikimedia

Modernizarea fortele militare terestre din Estonia naste discutii, dar merge inainte. Seful Comisiei Nationale de Aparare din Parlamentul Estoniei, Marko Mihkelson, sustine ca armata estoniana va beneficia de un batalion modern de infanterie mecanizata pana in 2020.

Nu este inca foarte clar daca batalionul va include si tancuri, iar unele voci de la Tallinn spun ca fara blindate grele investitia se va dovedi inutila. Lt-col (r) Leo Kunnas, un veteran respectat in Statul Major estonian, crede ca doar cu transportoare de infanterie nu poti tine piept unei divizii de tancuri.

"Fara tancuri nu vom avea decat o adunatura de vehicule de lupta. Acestea nu pot fi folosite intr-o batalie a fortelor mecanizate dintre doua armate", a afirmat rezervistul, citat de News ERR.

Intre timp, Estonia merge inainte si cumpara 37 de transportoare blindate usoare din Norvegia.

"Vehiculele blindate CV-90 si-au dovedit capacitatea de lupta in teatrele de operatiuni din Irak si Afganistan", a precizat seful Comisiei de Aparare din parlamentul de la Tallin, Marko Mihkelson, care sustine ca dezvoltarea segmentului de infanterie mecanizata este inca in lucru.

"Avem nevoie de timp pentru a duce la capat acest proiect. Astazi putem spune cu siguranta ca, pana la sfarsitul deceniului, Estonia va avea un batalion modern de infanterie mecanizata", a mai spus Mihkelson.

M.J.

#modernizare armata Estonia, #investitii aparare, #batalion infanterie mecanizata Estonia , #Estonia