Fitch: Statele baltice se confrunta cu riscul unei incetiniri economice accentuate in urmatorul an

Marti, 26 August 2008, ora 14:17
1550 citiri
Fitch: Statele baltice se confrunta cu riscul unei incetiniri economice accentuate in urmatorul an

Statele baltice se vor confrunta in urmatoarele 12 luni cu o perioada dificila si nesigura, in contextul in care trec prin ajustari macroeconomice rapide, intr-un mediu financiar turbulent la nivel mondial, potrivit unui comunicat publicat de agentia de rating Fitch. Estonia, Letonia si Lituania au perspective nagative pentru creditele pe termen lung in valuta, care sunt 'A' pentru Estonia, 'BBB+' pentru Letonia si 'A' pentru Lituania.


Agentia de evaluare financiara estimeaza ca perspectivele si ratingurile vor fi determinate de natura si de costurile ajustarilor prin care urmeaza sa treaca economiile baltice.


"Dupa ani de crestere puternica, ce s-a dovedit a fi in cele din urma imposibil de sustinut, crestere alimentata de afluxuri masive de capital si de dezvoltarea segmentului de creditare, economiile baltice vor inregistra o incetinire necesara. Cu toate acestea, incetinirea este accentuata in Estonia si Letonia, economii amenintate cu recesiunea, fapt ce majoreaza presiunile asupra calitatii creditelor", a declarat un oficial Fitch, Eral Yilmaz.


Cresterea anuala reala a produsului intern brut s-a redus in Estonia cu 1,4% in al doilea trimestru al anului, in timp ce in Letonia cresterea a fost de numai 0,2%. Incetinirea din Estonia si Letonia a fost determinata de o scadere a nivelului de investitii, in principal in sectorul imobiliar si in consumul privat, ce a dus la randul sau la incetinirea importurilor.


Cresterea creditelor s-a diminuat si preturile proprietatilor au scazut cu circa 20% im ultimul an. Boom-ul economic din Lituania a fost mai temperat si, prin urmare, dezechilibrele sunt mai reduse. Lituania estimeaza de asemenea o incetinire economica, desi aceasta tendinta s-a facut simtita spre sfarsitul celui de-al treilea trimestru din 2007 si cresterea economica a fost de 5,5% in al doilea trimestru al acestui an.


Mai mult, inflatia este accentuata si cresterea salariala este puternica. Cu o inflatie anuala de 16,5% in iulie, Letonia a atins cel mai mare nivel din Uniunea Europeana, in timp ce Lituania (12,4%) si Estonia (11,2%) s-au situat pe a treia, respectiv a patra pozitie. Fitch estimeaza pentru Letonia un deficit de cont curent de 18,2% din produsul intern brut in 2008, pe locul doi in Uniunea Europeana, un deficit de 14,5% pentru Lituania si de 12,7% pentru Estonia.


"O ameliorare a dezechilibrelor macroeconomice ar putea determina o revizuire a perspectivei la 'Stabila'", a spus Yilmaz. "Cu toate acestea, depinde de increderea bancilor internationale si a celor de pe piata interna, de finantarea actualului deficit de cont curent si de prevenirea accentuarii inflatiei, dar si de rapiditatea cu care se va modera cresterea salariala  si de modul in care industria se va putea restructura pentru a incuraja cresterea exporturilor", a subliniat Yilmaz.


O recesiune sau o incetinire economica severa ar determina probabil o coborare a ratingurilor celor trei tari, mai ales in contextul inflatiei ridicate, al deteriorarii competitivitatii si al problemelor din sectorul bancar. De asemenea, coborarea ratingurilor ar putea fi determinata de o depreciere a monedelor baltice.