Fitch si Moody's ar putea revizui pozitiv ratingul Estoniei in iulie

Joi, 13 Mai 2010, ora 15:52
1176 citiri
Fitch si Moody's ar putea revizui pozitiv ratingul Estoniei in iulie

Agentiile de evaluare financiara Fitch si Moody's au anuntat joi ca sansele Estoniei pentru o revizuire pozitiva a creditelor a crescut dupa ce Comisia Europeana a recomandat miercuri aderarea acesteia la zona euro, informeaza Bloomberg, informeaza NewsIn.

"Este foarte posibil ca Estonia sa adopte moneda unica la 1 ianuarie", a declarat Ed Parker, seful diviziei pentru Europa emergenta din cadrul Fitch, pentru jurnalistii de la Bloomberg.

"Fitch va revizui cel mai probabil pozitiv ratingurile Estoniei dupa luarea deciziei finale de catre Consiliul ministrilor Economiei si Finantelor din statele Uniunii Europene (ECOFIN), care este programata pentru 13 iulie", a adaugat Parker.

Analistul Kenneth Orchard de la Moody's Investor Service a declarat, la randul sau, ca "aderarea la zona euro va avea efecte pozitive asupra credibilitatii guvernului estonian si va elimina efectiv riscurile legate de valuta, plati si respectiv contagiune".

Statul baltic a reusit anul trecut sa faca reduceri bugetare de circa 9% din PIB, pentru ca in 2010 sa diminueze cheltuielile bugetare sub nivelul prevazut initial.

Acest lucru inseamna ca Estonia va depasi toate statele din zona euro din punct de vedere al fiscalitatii, devenind chiar un model pentru statele membre, conform declaratiilor lui Christian Keller, economist-sef pe piete monetare emergente in cadrul Barclays Capital.

Cu o datorie echivalenta cu 9,6% din PIB si un deficit bugetar de 2,4%, Estonia este o exceptie fata de alte tari candidate care ar putea fi amanate, mai spune agentia de rating Fitch. Guvernul estonian "va mentine cu siguranta strictetea politicilor fiscale, chiar si dupa adoptarea monedei unice europene", potrivit declaratiilor premierului Andrus Ansip.

Moody's a confirmat ratingul A1 pentru creditele pe termen lung in valuta ale Estoniei si a imbunatatit perspectiva de rating de la "negativa" la "stabila" pe 31 martie.

Acest calificativ este inferior celor primite de statele din zona euro, cu exceptia Maltei, care are acelasi rating ca si Estonia, si Greciei, care se afla pe doua trepte mai jos, cu calificativul A3.

Fitch a atribuit Estoniei ratingul BBB+ si l-a pus sub observare cu perspectiva pozitiva pe 30 martie.

Estonia, a carei economie a scazut cu 14,1% anul trecut, spera ca moneda unica o va proteja de riscurile valutare si va atrage investitii.

#agentii, #estonia, #rating, #revizuire , #Estonia