Fitch a imbunatatit perspectiva de rating a Estoniei

Vineri, 05 Februarie 2010, ora 18:02
1185 citiri
Fitch a imbunatatit perspectiva de rating a Estoniei

Agentia de evaluare financiara Fitch a imbunatatit vineri de la 'negativa' la 'stabila' perspectiva de rating a Estoniei, si a confirmat, totodata, ratingul 'BBB+' al creditelor pe termen lung valuta, motivand decizia prin reducerea riscurilor ca urmare a probabilei adoptari a euro in 2011.

Ratingul Estoniei este cu doua trepte peste ultimul nivel din categoria investment grade si cu trei trepte peste calificativul atribuit Romaniei (BB+).

Fitch a mai confirmat ratingul 'A-' al creditelor pe termen scurt in moneda locala, ratingul 'F2' al creditelor pe termen scurt in valuta si plafonul de rating 'A+' al Estoniei.

"Schimbarea perspectivei indica moderarea riscurilor de coborare a ratingului Estoniei, pe fonul probabilitatii din ce in ce mai mari ca Estonia sa treaca la euro in ianuarie 2011", a declarat Eral Yilmaz, director Fitch.

"Pare din ce in ce mai probabil ca Estonia sa indeplineasca cerintele tratatului de la Maastricht pentru finantele publice, care au reprezentat un obstacol in aderarea la zona euro, in timp ce ajustarile economiei estone par sa fie avansate", a explicat el.

Agentia de evaluare financiara Moody's a indicat intr-un raport ca Estonia va indeplini toate conditiile necesare aderarii la zona euro peste numai 11 luni, dupa ce veniturile au depasit nivelul prevazut de buget, iar cheltuielile au fost reduse.

Estonia va fi cea de-a treia tara din Europa de Est, dupa Slovenia si Slovacia, care va adopta moneda unica, dupa ce guvernul a reusit sa limiteze cheltuielile si a obtinut venituri mai mari decat estima in 2009.

Estonia, ce a inregistrat o comprimare economica de 15,6% in al treilea trimestru, spera ca moneda unica o va proteja de riscurile valutare si va atrage investitii.

#fitch, #rating, #estonia , #Estonia

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  2. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  3. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  4. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  5. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  6. Canicula topește economia României. Cum lovește căldura extremă transporturile: "Dacă te oprești în tabla asta, nu mai ai nicio șansă"
  7. Încă 700 de lei de la stat, pentru o categorie de români: Klaus Iohannis a semnat
  8. Veste bună pentru șoferii care merg spre Bulgaria. CNAIR suspendă astăzi o taxă importantă la frontieră peste Dunăre
  9. Semnal de alarmă la un important proiect de infrastructură: ”Termenul din PNRR este foarte greu de îndeplinit” FOTO&VIDEO
  10. Speranță pentru șoferi. Autoritățile spun că un nou lot de autostradă se poate deschide în iulie FOTO