Estonia se pregateste sa treaca la euro de la 1 ianuarie

Sambata, 18 Decembrie 2010, ora 01:28
927 citiri
Estonia se pregateste sa treaca la euro de la 1 ianuarie

Estonia va trece la moneda euro la 1 ianuarie 2011 si se afla in ultima faza a pregatirilor pentru a deveni, in ciuda crizei, a 17-a tara UE care adopta moneda unica europeana, potrivit Newsin.

Alimentarea in avans a bancilor din Estonia si a clientilor lor cu bancnote si monede euro e in curs de desfasurare.

De la 1 decembrie, coroanele estone pot fi schimbate gratuit in euro. De asemenea, in banci si oficii postale au fost puse in vanzare mini-kituri cu monede in euro, in valoare de 200 coroane (12,79 euro), cu o fata nationala estona.

La data de 10 decembrie fusesera vandute peste 380.000 de seturi.

Monedele estone in euro nu vor avea curs legal decat incepand cu 1 ianuarie 2011, dar introducerea lor in avans va face mai usoara aceasta trecere.

La 13 iulie 2010, Consiliul European a ajuns la concluzia ca Estonia indeplineste toate criteriile de convergenta necesare si este pregatita sa adopte moneda euro la 1 ianuarie 2011.

Cursul de schimb a fost fixat cu titlu irevocabil la 15,6466 coroane pentru 1 euro.

Dupa ce Estonia va deveni cel de-al 17 lea membru al zonei euro, numarul cetatenilor europeni care se vor bucura de aceeasi moneda se va ridica la 330 de milioane de persoane.

In prezent, 16 tari membre UE au adoptat monedat euro: Austria, Belgia, Cipru, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia si Spania. 

Primele efecte ale alegerilor europarlamentare. Ce se întâmplă cu moneda unică
Primele efecte ale alegerilor europarlamentare. Ce se întâmplă cu moneda unică
Agravarea îngrijorărilor politice în Europa este posibil să pună noi presiuni asupra monedei euro, după ce la alegerile pentru Parlamentul European liderii din Franţa şi Germania au suferit...
#estonia, #zona euro, #euro , #Estonia