Estonia ar putea adopta euro la anul

Marti, 11 Mai 2010, ora 23:11
1356 citiri
Estonia ar putea adopta euro la anul

Comisia Europeana va recomanda, miercuri, intrarea Estoniei in zona euro in 2011, considerand ca aceasta tara respecta criteriile economice stabilite pentru adoptarea monedei unice, a declarat, marti, o sursa apropiata Executivului UE, potrivit Mediafax.

Evaluarea facuta de Comisie "este mai mult decat pozitiva", a spus sursa. Daca recomandarea Comisiei va fi aprobata de statele europene, Estonia va deveni al 17-lea stat care va folosi moneda unica si prima dintre tarile baltice.

Ultimele state care au intrat in zona euro, care traverseaza in prezent cea mai grava criza de la infiintare, sunt Slovenia (2007), Cipru si Malta (2008) si Slovacia (2009).

Pentru trecerea la euro, tarile candidate trebuie sa respecte mai multe criterii referitoare la controlul finantelor publice (deficit bugetar si datorii)si inflatie, fluctuatii limitate ale cursului valutar si ale dobanzilor.

Estonia, stat cu 1,3 milioane de locuitori, spera sa adopte euro in 2007 dar termenul a fost amanat din cauza nivelului prea ridicat al inflatiei. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#estonia, #zona euro, #moneda unica , #Estonia