Coplata in sistemul de sanatate ar putea intra in vigoare la 1 iulie 2010

Joi, 25 Martie 2010, ora 09:53
1960 citiri
Coplata in sistemul de sanatate ar putea intra in vigoare la 1 iulie 2010

Ministerul Sanatatii a definitivat legislatia privind introducerea mecanismului de coplata, prin tichetul moderator pentru sanatate, aceasta fiind trimisa, miercuri, Parlamentului, care va decide daca actul poate fi aplicat in Romania de la 1 iulie 2010.

Daca actul va fi adoptat de Parlament, atunci, de la 1 iulie, romanii vor da o contributie personala la plata serviciilor medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor, in momentul utilizarii efective, potrivit proiectului supus dezbaterii publice timp de zece zile, precizeaza Mediafax.

Tichetele pentru sanatate vor avea valori accesibile, iar categoriile defavorizate vor fi protejate, fiind scutite de la plata acestora.

Contributiile pentru aceste persoane urmeaza sa fie acoperite din fonduri publice.

Contributia personala a cetatenilor prin tichetele pentru sanatate nu va depasi 600 lei pe an, adica romanii vor plati consultatii, investigatii, spitalizarea pana aduna bonuri in valoare de 600 lei.

Peste aceasta suma, consultatiile, analizele si spitalizarile vor fi gratuite.

Nivelul de contributie personala a cetateanului pentru tichetul de sanatate este acceptabil si suportabil din punct de vedere financiar.

Astfel, in medicina primara, coplata pentru consultatiile medicului de familie aferente serviciilor care nu sunt incluse in capitatie sau care sunt platite separat (imunizari, etc) va fi 5 lei, iar pentru vizitele la domiciliu in afara programului de lucru de 7 ore va fi de 15 lei.

Consultatia la medicul specialist din ambulatoriu va fi 10 lei, iar una la medicul specialist in afara programului de lucru 20 de lei.

De asemenea, consultatia efectuata de serviciul de ambulanta, doar in cazul cand aceasta reprezinta solicitare de consultatie la domiciliu, va fi 20 lei.

Pentru serviciile de recuperare in ambulatoriu, pentru proceduri de fizioterapie, kinetoterapie, masaj, coplata este de 50 lei pe cura, maxim 100 lei pe an, luandu-se in calcul in medie 10 zile pentru o cura (doua cure pe an).

Coplata pentru spitalizarea va fi de 10 lei, iar pentru spitalizarea continua de 50 de lei.

Pentru unele servicii paraclinice, de asemenea se va incasa coplata, astfel: analize de laborator - 1 leu pe test, radiologie si explorari functionale - 5 lei, CT fara substanta de contrast - 25 lei, iar CT cu substanta de contrast - 50 lei, RMN fara substanta de contrast - 100 lei, iar RMN cu substanta de contrast - 200 lei, angiografie - 150 lei si scintigrafie - 100 lei.

La stabilirea preturilor pentru tichetele de sanatate au fost luate in considerare valori din tari care au avut un parcurs similar Romaniei si care au introdus mecanisme de plata suplimentara a serviciilor medicale, ca de exemplu Estonia, Croatia.

De asemenea, in definirea sistemului a fost urmat exemplul unor tari din Europa de Vest care au o experienta in gestionarea contributiilor suplimentare, potrivit proiectului de act normativ.

Sumele aferente coplatii vor constitui, in totalitate, venituri ale furnizorilor de servicii medicale.

Dupa plafonul de maxim 600 lei/an, un pacient nu va mai achita coplata.

Documentul justificativ prin care se face dovada coplatii serviciilor medicale este "tichetul moderator pentru sanatate".

Atingerea plafonului de 600 lei trebuie documentata de fiecare pacient prin colectarea "tichetului moderator de sanatate" de la fiecare furnizor de servicii medicale, astfel incat pacientii sa fie stimulati sa le solicite de la furnizorii de servicii de sanatate.

Ministerul Sanatatii a propus ca persoanele juridice sa poata acoperi pentru salariati cheltuielile cu coplata, in limita a 600 lei/an. Sumele platite de asigurat reprezintand coplata sunt asimilate primelor de asigurari voluntare de sanatate si sunt deductibile, conform legislatiei financiar-fiscale. 

#coplata, # sistem sanatate, # servicii, # consultatii, # plafon , #Estonia

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

-0.0001

1 USD = 4.6576 RON

0.0516
  1. Autoritățile anunță un ritm bun pe un tronson din Autostrada Moldovei. Cum arată șantierul, la trei luni de la începerea lucrărilor FOTO&VIDEO
  2. Ce se schimbă pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie. Modificări importante de la 1 iulie
  3. Se schimbă cardurile bancare. Ce se modifică la plățile online
  4. Calea ferată din România unde se va circula cu 160km/h a primit un important aviz. Județele prin care va trece traseul ei
  5. Undă verde pentru vânzarea unei bănci din România. Un grup italian își consolidează poziția pe piață
  6. Petro-dolarii au devenit istorie! Arabia Saudită dă o lovitură puternică dolarului american
  7. Ce dobânzi primesc românii care împrumută statul pentru finanțarea deficitului bugetar. Noile emisiuni de titluri de stat
  8. Peste două tone de trufe din Gorj vor ajunge în restaurantele de lux din Europa de Vest. Cât costă un kilogram din ciupercile rare
  9. Autostrada Moldovei. Grupul UMB și constructorul bulgar au depus la CNAIR facturi de 62 milioane euro în doar câteva zile
  10. Se închide o fabrică importantă din industria alimentară. Concedierile anunțate de conducerea companiei