BCE: Tarile baltice risca sa intre intr-o noua criza

Joi, 10 Decembrie 2009, ora 15:16
1227 citiri
BCE: Tarile baltice risca sa intre intr-o noua criza

Tarile baltice risca sa intre intr-o a doua criza economica generata de probleme financiare, daca Guvernele Letonei, Lituaniei si Estoniei nu reusesc sa impuna masuri adecvate de austeritate prin care sa sprijine cursurile de schimb reglementate in raport cu euro, potrivit BCE, citata de Bloomberg. 

Letonia, Lituania si Estonia au suferit o depresiune economica mai severa decat celelalte state membre ale Uniunii Europene, deoarece stabilirea unor cursuri de schimb prea reduse, in intervaluri prea restranse, prea devreme in ciclul de convergenta la euro a condus la baloane speculative, scrie Banca Centrala Europeana (BCE), intr-un document confidential obtinut de Bloomberg si preluat de Mediafax, datat 17 noiembrie si pregatit pentru o intalnire a comitetului economic si financiar al UE.

Intervalurile restranse ale cursurilor de schimb au generat presiuni suplimentare asupra politicii fiscale, care trebuie adaptata astfel pentru a asigura o predispozitie redusa a economiilor la dezechilibre majore, potrivit documentului.

In absenta masurilor fiscale dure, "este posibil ca autoritatile din statele baltice sa nu poata preveni o noua emergenta a dezechilibrelor macroeconomice si o repetare a ciclului boom-bust (de la crestere economica puternica la recesiune abrupta)", considera BCE.

Aderarea la UE a celor trei tari, in anul 2004, a declansat o expansiune economica puternica alimentata prin credit si a majorat venitul mediu pe locuitor cu circa 85%.

In acest an, economiile celor trei state, vulnerabile la efectul de vacuum propagat de criza globala pe pietele de credit, au suferit recesiuni severe, cu scaderi anualizate ale PIB de pana la 20%.

Bancile centrale controleaza cursurile de schimb in intevaluri cu mult mai stramte decat cel de 15% impus de mecanismul de aderare la zona euro.

Letonia a restrans acest interval chiar pana la 1%, noteaza Bloomberg.

"Experienta statelor baltice sugereaza ca, in cazul tarilor care au optat pentru reglementarea cursurilor de schimb valutar in intervaluri restranse, exista riscul semnificativ ca dobanzile relativ reduse conduc la creditare excesiva pe plan local si la aparitia baloanelor speculative", avertizeaza BCE.

Un purtator de cuvant al institutiei, contactat miercuri de Bloomberg, a refuzat sa comenteze. 

#bce, # tari, # baltice, # criza , #Estonia