10 trilioane de dolari, credite pentru IMM-uri

Vineri, 17 Septembrie 2010, ora 09:44
1226 citiri
10 trilioane de dolari, credite pentru IMM-uri

Pe plan mondial s-au acordat credite pentru IMM-uri in valoare totala de 10 trilioane de dolari, potrivit unui studiu dat publicitatii de Banca Mondiala, care precizeaza si faptul ca numarul de conturi pentru depuneri a crecut in 2009 cu 4,3%. 

Studiul Financial Access 2010, dat joi publicitatii la Washington de Banca Mondiala si CGAP (Consultative Group to Assist the Poor), care se refera la 140 de state, evidentiaza faptul ca accesul la servicii financiare formale a crescut in tarile in curs de dezvoltare, in ciuda crizei globale.

Numarul conturilor bancare deschise pentru depuneri a crescut in 2009 cu 4,3 la suta. Criza a afectat serviciile de creditare mai mult decat pe cele de depuneri, numarul de credite la mia de adulti ramanand, practic, identic cu cel din 2008.

Creditele pentru IMM-uri
acordate in intreaga lume s-au ridicat la 10 trilioane de dolari, in 2009.

Pe plan global, la o sucursala bancara, in 2009 au fost instalate cinci noi ATM-uri si 167 de terminale POS la 100.000 de locuitori.

"Numarul de noi tehnologii, precum platile cu telefonul mobil si internet banking, vor creste incluziunea financiara', a spus unul dintre autorii studiului, Oya Pinar Ardic.

In regiunea Europei si Asiei Centrale (ECA), exista o medie de 1.330 de conturi bancare la mia de adulti, fata de 635 in tarile in curs de dezvoltare. In Tadjikistan, numarul conturilor este de 31 la mie, iar in Lituania numarul acestora urca la 4.190.

In ECA sunt 349 de credite bancare la mia de adulti, fata de 245 in tarile in curs de dezvoltare, maximul fiind atins in Estonia (986 credite la mia de adulti), iar minimul in Republica Kirghiza, respectiv 23 de credite bancare la mia de adulti.

A scazut valoarea creditelor ca pondere in PIB


Ca pondere in PIB, valoarea creditelor in zona ECA a scazut cu 27 la suta, o diminuare mai mare decat cea inregistrata atat in tarile in curs de dezvoltare, cat si in cele cu venituri mari.

In 21 din cele 24 de tari din ECA exista reguli de protectie a consumatorului in domeniul financiar.

In studiul BM nu apar date referitoare la Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
#credite, #imm, #trilioane , #Estonia