UBS nu le da americanilor informatii privind conturile secrete

Vineri, 20 Februarie 2009, ora 09:47
1407 citiri
UBS nu le da americanilor informatii privind conturile secrete

Banca elvetiana UBS a anuntat joi ca intentioneaza sa conteste in justitie o cerere a fiscului american de a-i furniza informatii privind 52.000 de conturi secrete detinute de americani.

UBS apreciaza ca acordul amiabil incheiat miercuri cu autoritatile americane, conform caruia accepta sa vireze 780 de milioane de dolari pentru a rezolva un caz de evaziune fiscala, ii asigura argumentele pentru a contesta aceste solicitari, potrivit unui comunicat al bancii.

Prin acest acord, UBS se angaja sa dezvaluie identitatea clientilor pe care ii ajutase sa se sutraga obligatiilor fiscale. Cererea autoritatilor americane, care face obiectul unei plangeri a Departamentului Justitiei depusa joi la Miami (Florida), "se refera la informatii privind un numar semnificativ de conturi secrete detinute de americani la UBS in Elvetia, ale caror informatii sunt protejate de legislatia elvetiana", a precizat banca.

Justitia americana a cerut joi bancii elvetiene sa dezvaluie fiscului identitatea a 52.000 de clienti americani titulari ai conturilor secrete ilegale, reprezentand circa 14,8 miliarde de dolari in active, informeaza Mediafax.

Un agent al fiscului american a precizat intr-un document judiciar difuzat de Departament, ca nu are nici un alt mijloc decat aceasta plangere pentru a obtine informatiile necesare pentru a-i cerceta pe americanii care nu si-au declarat veniturile.

Ministrul elvetian de Finante, Hans-Rudolf Merz, a declarat joi ca UBS va transmite informatii privind 250-300 de clienti americani ai bancii, promitand ca "secretul bancar va ramane intact".

UBS declarase in urma cu cateva luni ca gestiona in Elvetia 19.000 de conturi ale clientilor americani nedeclarati fiscului, al caror sold se ridica la 18 miliarde de dolari, potrivit unui raport al Senatului american.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#UBS, #pentru, #americani, #informatii, #care, #joi, #bancii, #dolari, #fiscului, #clientilor , #Elvetia