Traderul acuzat de pagubirea UBS a efectuat operatiuni neautorizate de 10 mld de dolari

Duminica, 18 Septembrie 2011, ora 18:05
1345 citiri
Traderul acuzat de pagubirea UBS a efectuat operatiuni neautorizate de 10 mld de dolari

Traderul Kweku Adoboli de la UBS, acuzat de o frauda care a costat banca elvetiana doua miliarde de dolari, a efectuat operatiuni neautorizate in valoare de 10 miliarde de dolari, inainte de descoperirea pierderilor, potrivit publicatiei britanice Sunday Times. 

Doua surse din UBS au declarat ca banca a descoperit vineri seara operatiunile de 10 miliarde de dolari, de cinci ori mai mari decat pierderile, si le-a lichidat. Directorul general al UBS, Oswald Gruebe, a declarat duminica, publicatiei elvetiene Der Sonntag, ca nu se gandeste sa demisioneze in urma crizei provocate de trader.

In privinta apelurilor pentru demisie din partea unor membri ai partidului social democrat, el a spus ca cererile sunt pur politice si ca nu se gandeste sa demisioneze. Gruebe a adaugat ca decizia apartine consiliului de administratie al bancii.

El a spus ca isi asuma responsabilitatea pentru tot ceea ce se intampla in banca, dar ca nu se simte vinovat. UBS a dezvaluit joi ca a fost victima unei fraude a unui trader, care a provocat pierderi de doua miliarde de dolari (1,5 miliarde euro).

Suspectul, Kweku Adoboli, care efectua la Londra operatiuni cu produse financiare complexe, a fost arestat si pus sub acuzare, vineri, pentru abuz de functie si fraude in contabilitate.

Autoritatile de reglementare a pietelor financiare din Elvetia si Marea Britanie au anuntat vineri ca vor face anchete independente in acest caz. 

#trader, #pagubire banca ubs, #frauda, #bani , #Elvetia