Snowden s-ar putea muta in Elvetia, riscurile de extradare in SUA fiind reduse

Luni, 08 Septembrie 2014, ora 12:09
1640 citiri
Snowden s-ar putea muta in Elvetia, riscurile de extradare in SUA fiind reduse

Edward Snowden, fostul consultant al Agentiei Nationale americane pentru Securitate (NSA), nu risca sa fie extradat in mod automat in Statele Unite in cazul in care vine in Elvetia, a anuntat agentia de presa ATS, relateaza AFP.

Conditiile in care nu va fi extradat acest informatician care a dezvaluit lumii intregi vastul program de spionaj al Statelor Unite sunt prezentate in mod detaliat intr-un raport intocmit de catre Ministerul Public al Confederatiei helvetice (MPC), pe care agentia de presa ATS a putut sa-l procure, informeaza Mewdiafax.

Snowden este inculpat in Statele Unite pentru spionaj si furt de documente care apartin statului, infractiuni pasibile de o pedeapsa de 30 de ani de inchisoare.

Informaticianul, un avertizor de integritate, a obtinut la sfarsitul lui august un permis de rezidenta pentru o perioada de trei ani in Rusia, dupa ce a beneficiat de azil politic timp de un an. Acest statut ii permite sa munceasca in Rusia si sa se deplaseze liber in strainatate. El nu mai detine un pasaport american, care i-a fost retras de catre autoritatile americane.

Potrivit raportului MPC, Elvetia nu-l va preda pe cetateanul american in cazul in care cererea de extradare "imbraca un caracter politic potrivit conceptiei elvetiene".

De ce va respinge Elvetia extradarea

O extradare va fi respinsa "daca actiunile pentru care este solicitata reprezinta un delict politic sau daca cererea pare motivata politic". Acuzatii de tradare sau de tradare de stat vor fi considerate ca delicte politice de catre Elvetia. In plus, orice extradare va fi respinsa in cazul in care Edward Snowden risca pedeapsa cu moartea in Statele Unite.

De asemenea, Snowden poate obtine de la Ministerul Public, in cadrul unei proceduri penale, un permis de libera trecere. In acest caz, Biroul federal al Justitiei nu-l va putea aresta in vederea extradarii.

Numai "obligatii de stat superioare", ca acorduri intre state care prevad alte dispozitii, ar putea sa modifice aceasta pozitie, releva Parchetul.

Acesta din urma efectueaza in prezent "diverse verificari" cu privire la "diverse activitati desfasurate de catre state straine in Elvetia", a declarat Francesco Maltauro, coordonatorul afacerilor procurorului general al MPC, contactat in legatura cu informatii publicate de "SonntagsZeitung" si "Le Matin Dimanche".

Elvetia creeaza, in prezent, o comisie de experti, in urma unei motiuni depuse de catre un ales socialist, adoptata de catre Parlament si transmisa in iunie Guvernului. Ea va ramane in functiune pana la redactarea unui raport de catre experti, timp de maximum trei ani de zile.

Potrivit Parlamentului, in fata amplorii supravegherii cetatenilor, Elvetia are nevoie de o comisie interdisciplinara de experti.

Snowden a transmis presei zeci de mii de elemente care dovedesc amploarea activitatilor NSA, dezvaluiri catalogate drept "acte de tradare" de catre presedintele Comisiei pentru informatii secrete din cadrul Camerei Reprezentantilor.

#snowden elvetia, #extradare Snowden SUA , #Elvetia