Francul elvetian ramane "o mana sigura". Vezi cum a evoluat in raport cu euro si dolarul

Miercuri, 31 August 2011, ora 16:07
1629 citiri
Francul elvetian ramane "o mana sigura". Vezi cum a evoluat in raport cu euro si dolarul

Euro a pierdut teren, in fata francului elvetian, pe fondul intoarcerii ingrijorarilor generate de criza datoriilor suverane din zona euro. In prim plan se afla acum Italia, care face fata datoriilor bugetare din ce in ce mai greu.

Posibilitatea ca SUA sa tipareasca mai multi bani a pus presiune si pe dolar.

Cursul euro/franc elvetian a scazut cu 1,5%, ajungand la un prag de 1,1631, in timp ce cursul dolarului a scazut pana la 0,8057 dolari/franci.

Analistii citati de Reuters spun ca investitorii profita de faptul ca euro nu a reusit sa darame pragul de 1,2 euro/franc elvetian, la inceputul saptamanii.

De altfel, cererea de dolari de la sfarsitul lunii a redus avansul monedei euro, si in raport cu dolarul, pana la 1,4480 euro/dolar.

"Problema pietelor in acest moment este gasirea unui motiv pentru a cumpara orice valuta. Zona euro are in continuarea problema statelor de la periferie, in timp ce SUA are o potentiala problema cu programele de usurare cantitativa", a declarat un reprezentant al Credit Agricole.

"Francul elvetian ramane o mana sigura. Daca cifrele nu isi revin si oamenii nu devin mai increzatori in euro, am putea vedea o intarire a francului, inca o data", a mai spus acesta.

In ciuda intaririi din ultimul timp, cererea de franci elvetieni ramane mult sub recordul inregistrat la inceputul lunii, cand investitorii cautau siguranta, in contextul prabusirii pietelor de capital.

Dupa ce Banca Natioanala a Elvetiei a recurs la injectii de lichiditate imense, dolarul este aproape de a inregistra cea mai buna performanta, in raport cu francul, din ultimele 12 luni.

"Injectiile de lichiditate sunt aproape de final, ceea ce inseamna ca francul elvetian nu poate decat sa se intareasca. Banca Elvetiei va trebui sa intervina mult mai agresiv, incepand de acum", sunt de parere specialistii de la Deutsche Bank.

Dolarul a mai pierdut 0,1% si in raport cu yen-ul, inregistrandu-se inca un pas al monedei japoneze in drumul spre un nivel maxim, in raport cu cea americana.

Preturile marfurilor sunt in continuare sustinute de posibilitatea unui nou program QE ("quantitative easing") al Federal Reserve. 

#franc elvetian, #curs euro franc, #euro , #Elvetia