Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Francul elvetian creste in raport cu leul, la 3,7683 lei

Francul elvetian creste in raport cu leul, la 3,7683 lei

BNR a afisat vineri un curs de referinta de 3,7683 lei pentru un franc elvetian, cu aproape 4 bani peste nivelul de 3,7275 lei din sedinta anterioara, informeaza NewsIn.

Saptamana trecuta, francul elvetian depasea pentru prima data pragul de 4 lei, atingand pe 11 august un maxim istoric de 4,0898 lei/franc elvetian, dupa care au urmat patru sedinte consecutive de apreciere a leului fata de francul elvetian.

Banca Nationala a Elvetiei (SNB) a anuntat miercuri ca va continua masurile pentru stoparea apecierii francului elvetian prin cresterea lichiditatii pe piata monetara si prin majorarea depozitelor la vedere ale bancilor de la 120 miliarde franci elvetieni la 200 miliarde franci elvetieni.


Decizia de majorare a depozitelor bancare la vedere a fost luata la o saptamana de la extinderea acestora de la 80 de miliarde de franci elvetieni la 120 de miliarde de franci elvetieni.

Totusi, francul elvetian a continuat sa se aprecieze in raport cu euro, in ciuda incercarilor autoritatilor elvetiene de a slabi moneda locala.

Viceguvernatorul BNR Cristian Popa spune ca Romania nu are o problema de dimensiunile celor din alte tari in ceea ce priveste francul elvetian, sustinandu-si afirmatia prin prezentarea ultimelor date ale BNR cu privire la creditele in aceasta moneda.

"Daca ne uitam la cifre, si le am pe cele mai recente, ponderea creditelor in franci elvetieni in total credit catre sectorul privat in Romania este sub 7%, este 6,8% in iunie.


Mai mare decat asta este doar pentru populatie, in total credit catre populatie este 15%. Cifrele pe care le avem in Austria, in Ungaria sunt mult mai mari decat acestea. Noi nu avem o problema de dimensiunile celei din alte state", a precizat Cristian Popa.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1399 ori