Francul elvetian creste in raport cu leul, la 3,7683 lei

Vineri, 19 August 2011, ora 13:18
1756 citiri
Francul elvetian creste in raport cu leul, la 3,7683 lei

BNR a afisat vineri un curs de referinta de 3,7683 lei pentru un franc elvetian, cu aproape 4 bani peste nivelul de 3,7275 lei din sedinta anterioara, informeaza NewsIn.

Saptamana trecuta, francul elvetian depasea pentru prima data pragul de 4 lei, atingand pe 11 august un maxim istoric de 4,0898 lei/franc elvetian, dupa care au urmat patru sedinte consecutive de apreciere a leului fata de francul elvetian.

Banca Nationala a Elvetiei (SNB) a anuntat miercuri ca va continua masurile pentru stoparea apecierii francului elvetian prin cresterea lichiditatii pe piata monetara si prin majorarea depozitelor la vedere ale bancilor de la 120 miliarde franci elvetieni la 200 miliarde franci elvetieni.

Decizia de majorare a depozitelor bancare la vedere a fost luata la o saptamana de la extinderea acestora de la 80 de miliarde de franci elvetieni la 120 de miliarde de franci elvetieni.

Totusi, francul elvetian a continuat sa se aprecieze in raport cu euro, in ciuda incercarilor autoritatilor elvetiene de a slabi moneda locala.

Viceguvernatorul BNR Cristian Popa spune ca Romania nu are o problema de dimensiunile celor din alte tari in ceea ce priveste francul elvetian, sustinandu-si afirmatia prin prezentarea ultimelor date ale BNR cu privire la creditele in aceasta moneda.

"Daca ne uitam la cifre, si le am pe cele mai recente, ponderea creditelor in franci elvetieni in total credit catre sectorul privat in Romania este sub 7%, este 6,8% in iunie.

Mai mare decat asta este doar pentru populatie, in total credit catre populatie este 15%. Cifrele pe care le avem in Austria, in Ungaria sunt mult mai mari decat acestea. Noi nu avem o problema de dimensiunile celei din alte state", a precizat Cristian Popa.

#apreciere franc elvetian, #curs valutar, #credite franci elvetieni, #bnr , #Elvetia

Curs valutar

1 EUR = 4.9763 RON

-0.0003

1 USD = 4.6356 RON

-0.0046
  1. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  2. Ce se schimbă pentru românii care vor să cumpere vechime pentru pensie. Modificări importante de la 1 iulie
  3. Petro-dolarii au devenit istorie! Arabia Saudită dă o lovitură puternică dolarului american
  4. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  5. Se închide o fabrică importantă din industria alimentară. Concedierile anunțate de conducerea companiei
  6. Peste două tone de trufe din Gorj vor ajunge în restaurantele de lux din Europa de Vest. Cât costă un kilogram din ciupercile rare
  7. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  8. Bucureștiul după alegeri. Ce rămâne din trenul metropolitan: "Ne punem bețe în roate singuri. Mobilitatea nu ține cont de astfel de granițe" VIDEO
  9. La cât a ajuns salariul mediu net în România și cum va influența noul salariu minim. Domeniile cu cel mai bine plătiți angajați
  10. Planuri mari pentru Cernavodă și NuScale. Termenele limită reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă și ce ține pe loc proiectul Doicești