Francul elvetian a scazut la 3,7592 lei

Luni, 22 August 2011, ora 13:43
1603 citiri
Francul elvetian a scazut la 3,7592 lei

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat luni un curs de referinta de 3,7592 lei pentru un franc elvetian,in scadere fata de nivelul de 3,7683 lei din sedinta anterioara, informeaza NewsIn.

Francul elvetian a depasit in aceasta luna pentru prima data pragul de 4 lei, atingand pe 11 august un maxim istoric de 4,0898 lei/franc elvetian.

Banca Nationala a Elvetiei (SNB) a anuntat miercuri ca va continua masurile pentru stoparea apecierii francului elvetian prin cresterea lichiditatii pe piata monetara si prin majorarea depozitelor la vedere ale bancilor de la 120 miliarde franci elvetieni la 200 miliarde franci elvetieni.

Decizia de majorare a depozitelor bancare la vedere a fost luata la o saptamana de la extinderea acestora de la 80 de miliarde de franci elvetieni la 120 de miliarde de franci elvetieni.

Viceguvernatorul BNR Cristian Popa spune ca Romania nu are o problema de dimensiunile celor din alte tari in ceea ce priveste francul elvetian, sustinandu-si afirmatia prin prezentarea ultimelor date ale BNR cu privire la creditele in aceasta moneda.

"Daca ne uitam la cifre, si le am pe cele mai recente, ponderea creditelor in franci elvetieni in total credit catre sectorul privat in Romania este sub 7%, este 6,8% in iunie. Mai mare decat asta este doar pentru populatie, in total credit catre populatie este 15%. Cifrele pe care le avem in Austria, in Ungaria sunt mult mai mari decat acestea. Noi nu avem o problema de dimensiunile celei din alte state", a precizat Cristian Popa.

#bnr, #curs valutar, #curs valutar leu franc, #franci elvetieni , #Elvetia