Francul, cea mai mare scadere din istorie

Marti, 06 Septembrie 2011, ora 17:54
2182 citiri
Francul, cea mai mare scadere din istorie

Moneda elvetiana a scazut marti cu pana la 9,9% fata de euro, cea mai dramatica depreciere inregistrata vreodata in raport cu moneda unica. Declinul a venit in urma interventiei Bancii Nationale a Elvetiei, care a impus o limita a cursului de schimb.

Banca centrala a anuntat ca va stabili o tinta a cursului de schimb la minimum 1,2 franci pe euro, pe care o va impune prin achizitia de valuta straina din piata in cantitati nelimitate, interventia fiind prima de acest fel din ultimii 33 de ani.

Francul a coborat in timpul tranzactiilor cu pana la 9,9%, la 1,21911 unitati pentru un euro, cel mai redus nivel atins dupa 5 iulie, transmite Bloomberg, preluat de Mediafax.

La ora 9:01 a.m., francul era tranzactionat la New York in scadere cu 8,4%, la 1,20298 unitati pentru un euro.

Francul s-a depreciat cu minim 7,6% fata de cele mai active 16 monede monitorizate de Bloomberg, cel mai amplu declin fiind fata de coroana norvegiana.

"Banca Nationala a Elvetiei a tras o linie in nisip. Aceasta limita nu era asteptata. Anticipam ca cererea de franci, in special in raport cu euro, va continua, avand in vedere riscurile din Europa si incetinirea cresterii economiei mondiale. Strategia de aparare fata de aceasta cerere va fi foarte costisitoare", a declarat Peter Rosenstreich, analist la Swissquote Bank in Geneva.

Euro a coborat cu 0,3%, la 1,4053 dolari pe unitate.

Indicele dolarului, care masoara evolutia dolarului fata de un cos de sase valute, a crescut cu 0,7%, la 75,665.

Francul a fost cea mai performanta moneda in acest an, intr-un cos de 10 monede ale unor tari dezvoltate, cu o apreciere de 5,1%, dupa ce investitorii au cautat plasamente sigure din cauza crizei datoriilor din zona euro si a problemelor din SUA.

Dolarul a avut cea mai slaba evolutie, cu un declin de 4,8%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#curs franc euro, #curs franc leu, #franc, #franc elvetian, #franc scadere , #Elvetia