Elvetienii avertizeaza in privinta febrei "carry trade"

Vineri, 01 Decembrie 2006, ora 20:43
1010 citiri

Banca centrala a Elvetiei a avertizat in cel mai transant mod ca fondurile care imprumuta masiv in franci elvetieni pentru speculatii, in lumea intreaga, s-ar putea sa aiba un soc.Jean-Pierre Roth, presedintele Bancii nationale elvetiene, a spus ca "euforia" a gripat bursele, facandu-i pe investitori orbi la riscurile austeritatii monetare. "Agentii bursieri in valuta care se gandesc doar la profituri pe termen scurt, imprumuta in tari cu dobanzi mici pentru a reimprumuta in state cu profitabilitate mare, fara a lua in considerare riscul cotatiei valutare", a spus el. "Acestea sunt indicii tulburatoare si este necesara prudenta. Este periculos sa extrapolam tendinte si sa ne imaginam ca profiturile pot accelera in continuare. Trebuie sa fim atenti, pentru ca este o iluzie sa credem ca problemele trecute s-au evaporat. Un pic de bun-simt ar fi bine-venit", a mai afirmat acesta.

Elvetia a devenit a doua sursa mondiala de credite 'carry-trade' dupa Japonia, in conditiile in care fondurile de risc si bancile imprumuta zeci de miliarde pentru credite in alte parti, in special in Europa de est.

Peste 80% din toate ipotecile noi din Ungaria sunt in franci, un model similar prefigurandu-se in Polonia, Croatia si Romania. Francii elvetieni sunt de asemenea vizati de grupurile private de titluri de proprietate, ca sursa de capital ieftin pentru frenezia preluarilor din Europa.

Practica a ajuns la moda la inceputul deceniului, cand Elvetia a redus rata dobanzii la 0,5% pentru a contracara deflatia. Intre timp, dobanzile au ajuns iar la 1,75%. Dl Roth a aratat clar ca va trebui ca rata dobanzii sa creasca mai mult pentru a opri supraincingerea, avertisment ignorat de burse pe risc propriu. "Economia elvetiana functioneaza in conditiile unei angajari complete a fortei de munca. Va fi deci necesar sa continuam sa urcam rata dobanzii", a spus el.

Vastul comert al Japoniei este considerat drept o amenintare la adresa stabilitatii financiare globale. Ratele dobanzii erau zero pana in vara aceasta, oferind un aparat gratuit de bani pentru fondurile de risc. Debuseurile tranzactiilor cu costuri de finantare au dus la slabiciunea acuta a yen-ului si francului elvetian, dar acest lucru se poate schimba brusc in momentul in care bursele mondiale vor mirosi teama, cum s-a intamplat pentru scurt timp in mai.

In 1998, yen-ul s-a consolidat, de la aproape 130 de yeni dolarul, la 110 yeni, in numai doua zile, dupa intrarea Rusiei in incapacitate de plata din cauza panicii starnite de pariurile in domeniul 'carry trade'. O astfel de cadere ar putea antrena astazi intrari colective in incapacitate de plata, avand in vedere amploarea mult mai mare a contractelor derivative.

Ambrose Evans-Pritchard, Traducerea: Adriana Buzoianu